Doğa MücadelesiManşet

Üç Beş Ağaç Kervanı, Barış Günü’nde Diyarbakır’daydı yarın ise Cerattepe’de

0

Üç Beş Ağaç Kervanı, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Diyarbakır’da idi. Kervana Derme Tiyatro‘dan katılan Derya Sağlam‘a Barış Günü’nü, Diyarbakır’ı, kervanın durumunu sorduk.

2

Diyarbakır’ı Derme Tiyatro’dan Derya Sağlam (ortada) ile konuştuk

1 Eylül Dünya Barış günü olması hasebi ile Diyarbakır Sümerpark’ta Ece Ayhan’ın “Meçhul Öğrenci Anıtı” şiirinden Praksis Müzik Kolektifi‘nin bestelediği parça eşliğinde teatral bir etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydeden Sağlam, “Diyarbakır’da gündem sizin de bildiğiniz gibi son günlerde pek iç açıcı değil. Dünya Barış Günü’nde biz de, “Sarayların Savaşına karşı Halkların Barışı” vurgusuna katkı yapmak amacı “Meçhul Öğrenci Anıtı” şiirinden bestelenen müziğe uygun bir pandomim gösterisi hazırladık” diye konuştu.

Sarayların Savaşına karşı Halkların Barışı

Diyarbakır’da 17:30’da gerçekleşecek Barış Mitingi öncesinde etkinliklerinin gerçekleştiğini, bölgede son günlerde yaşanan durum nedeniyle diğer illerde akşam saatlerinde halka sundukları “eylemce”lerini bu şekilde planladıklarını sözlerine ekleyen Derya Sağlam, “Diyarbakır’da duyurumuzu da çok iyi yapamadık. Yine de 50 kadar kişi bize eşlik etti. Burda bizi Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden arkadaşlar karşıladı. Herkesin burda da acısı var. Ne yazık ki “eylemce” adını verdiğimiz şenlikli eylem haline de şu günlerde pek imkan yok. Üç Beş Ağaç Kervanı olarak yola ilk çıktığımız günden beri doğadan, ekolojiden, sermayenin doğa kıyımından söz ediyoruz ancak gündemden de kopmuyoruz. Diyarbakır’da “Biji Aşiti” (Yaşasın Barış) sözünü söyledik,  Sarayların Savaşına karşı Halkların Barışı isteğimizi yineledik” dedi.

Kervanı, Diyarbakır'da Mezopotamya Ekoloji Hareketi karşıladı. Hereket'den Yıldız Tahtacı, Amedlilere kervanı aktarıyor

Kervanı, Diyarbakır’da Mezopotamya Ekoloji Hareketi karşıladı. Hereket’den Yıldız Tahtacı, Amedlilere kervanı aktarıyor

Üç Beş Ağaç Kervanı’nın geçen yıla oranla bilinirlik durumunun arttığını, bunun dışında artık doğa koruma mücadelesi veren insanların birbiriyle daha fazla dirsek temasında bulunduğunu da gözlemlediğini kaydeden Derme Tiyatro’dan Derya Sağlam, “Artık insanlar birbirinin mücadelesini takip ediyor. Burdur’da mermer madenleri var. Salda Gölü talana açılmış. Bizim Üç Beş Ağaç Kervanı olarak asıl görevimiz ulaklık vazifesi görmek. Mücadeleler arası iletişim köprüsü kurmak” şeklinde konuştu.

Sırada Cerattepe nöbeti var

20

Diyarbakır’ın ardından Artvin Cerattepe’ye geçeceklerini aktaran Sağlam, “Her bölgede insanlar tabiatına, doğasına sahip çıkıyor. Yeşil Yol’a karşı çıkan Rabia Ana, Hevsel Bahçelerinin Unesco mirasına dahil olması hep bizi unutlandıran gelişmeler. Yarın (bugün, 2 Eylül Çarşamba) Cerattepe’ye geçiyoruz. Ordaki nöbete katılıp 3 Eylül Perşembe günü de gene aynı yerde, Cerattepe’de eylemcemizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Derya Sağlam sözlerini, “Yeşil Gazeteye bizim sesimizi duyurduğu için çok teşekkür ediyorum. Mümkün olduğunca birbirimizin sesine sesimizi ekleyelim. Bunun dışında bir şansımız da yok” şeklinde tamamladı.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.