EnerjiManşet

Rüzgar gibi geçmeye 3 yıl kaldı: Hollanda demiryollarında rüzgar enerjisi devrimi

0

Mary Beth Griggs tarafından Popular Science‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Aslıhan Ulu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Farz edelim bir sonraki tren yolculuğunuzda tren hem şehirde rüzgâr kadar hızlı gidiyor hem de rüzgâr enerjisiyle çalışıyor. Eğer 2018’de Hollanda’da trenle seyahat edecek olursanız bu sizin gerçekliğiniz olabilir.

17

2014’de imzalanan bir anlaşma kapsamında, bu yıldan itibaren Hollanda’da elektrikle çalışan trenlerin yarıya yakını rüzgâr enerjisi ile çalışmaya başlayacak. Dahası bu anlaşmayı imzalayan demiryolu şirketleri ve güç tedarikçi firmalar bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyor. Railway Teknoloji’nin raporuna göre bu anlaşma kapsamında 2018 yılında tüm trenlerin rüzgâr enerjisi ile çalıştığını görebiliriz. Bu enerjinin kaynağı ise ülkedeki rüzgâr santralleri ve Belçika ile İskandinav ülkeleri olabilir.

Bahsedilen demiryolu günde 1,2 milyon yolcu taşıyor. Bu demek oluyor ki bu yıl rüzgâr enerjisine geçiş yapmadan önce 550 kiloton karbondioksit salımı yapılmış. Bu rakamı sıfıra indirmek ümit ediliyor. Ayrıca, bu azaltım çok doğru bir zamanda gerçekleştiriliyor. Yakın zamanda Hollanda vatandaşları, hükümeti karbondioksit salımlarını 2020’ye kadar 1990 yılındaki emisyon oranının %25 daha aşağısına çekmesi için dava ettiler. Trenlerden salınan karbondioksitin 2018’e kadar azaltılması bu yolda atılan önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Mary Beth Griggs

Yeşil Gazete için çeviren: Aslıhan Ulu

(Yeşil Gazete, Popular Science)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.