Kültür-SanatManşet

Kervanın ilk günlerini meddahlığı üstlenen Ali Sesal’a sorduk: Üç Beş Ağaç Kervanı yolda!

0
Akyaka'da katılım yoğundu. Şalala'ya 250'yi aşkın Akyakalı katıldı

Doğa Talanına Karşı Bir Sanat Siperi” şiarı ile 2014’ün ardından bu sene gerçekleşmekte olan ikinci turuna 23 Ağustos Pazar günü Yırca‘dan çıkan Üç Beş Ağaç Kervanı, ikinci günü Akyaka‘da geçirdikten sonra bugün Antalya Kaş’ta. Kervan üyelerinin “şalala” ismini verdikleri ekoloji odaklı sanatsal etkinliklerinin Kaş etabı, saat 20:00’de Balıkçı Barınağı Meydanı‘nda gerçekleşecek.

Akyaka'da katılım yoğundu. Şalala'ya 250'yi aşkın Akyakalı katıldı

Akyaka’da katılım yoğundu. Şalala’ya 250’yi aşkın Akyakalı katıldı

Üç Beş Ağaç Kervanı’na Mersin’den Merhaba Sanat Tiyatrosu adına iştirak eden Ali Sesal‘ı aradık ve ilk üç günü sorduk. Şalala’nın ve tüm güzergahın meddahlığını üstlenen deneyimli tiyatrocu kervanın ilk günlerini şu şekilde aktardı.

Yırca

Yırca'da başlayan turun ilk gününe Soma'dan madenci çocukları da katıldı

Yırca’da başlayan turun ilk gününe Soma’dan madenci çocukları da katıldı

“Kervanın ilk günü olan 23 Ağustos Pazar günü sabahı İzmir’den Yırca’ya geçtik. Yırca Muhtarı Mustafa Akın bizi evinde ağırladı, kahvaltımızı yaptık. Soma’dan iki minibüs dolusu, 60 70 kadar çocuk da katıldı etkinliğimize. Program 19:00’da başladı. Tümü ekoloji temalı çocuk etkinlikleri, tiyatro, pandomim ve müzik etkinliklerimiz oldu.  120’ye yakın kişi katıldı Yırca’daki ilk gün buluşmamıza.

20 dönüm zeytinlik alanda şüpheli yangın

Kervanın 25 gün içinde uğrayacağı durak sayısı 22

Kervanın 25 gün içinde uğrayacağı durak sayısı 22

Ardından Yırca köy meydanında bir forum gerçekleştirildi. Yeşil Gazete Çanakkale muhabiri Güneş (Dermenci), Yırca Köyü muhtarı Mustafa Akın ve köyden bir teyze konuştu. Biz Yırca’ya gelmeden bir gün önce zeytinliklerde büyük bir yangın çıktığını söylediler. Köylülerin ifadesine göre daha önce köklerinden kesilen ve yerlerine yeni zeytin fidanları dikilen filizler yanmış. Sözkonusu alan 20 dönüm ve köylüler yangının biri ya da birileri tarafından kasıtlı olarak çıkartıldığı kanısında.

Yırca’daki buluşmamızın ardından İzmir’e geri döndük. Yırca – İzmir arası yaklaşık üç saatlik mesafede.

Akyaka

Şalala öncesi şehir turu artık bir Üç Beş Ağaç Kervanı geleneği. Meddahımız Ali Seasal da pandomim sanatçısının hemen arkasından geliyor

Şalala öncesi şehir turu artık bir Üç Beş Ağaç Kervanı geleneği. Meddahımız Ali Sesal da pandomim sanatçısının hemen arkasından geliyor

İkinci gün (24 Ağustos Pazartesi) İzmir’den Akyaka’ya geçtik. Akyaka Dayanışma Platformu tarafından karşılandık. Akyaka’da yaşanan çevre problemlerinin arasında çöp sorunu, sokak köpeklerinin sürekli zehirlenmesi, Akyaka kıyılarının sürekli imara açılması bulunuyor.

Ayrıca, Akyaka Dayanışma Platformu’ndaki arkadaşlar Akyaka’nın üst kısmında bulunan 20 dönümlük kamuya ait zeytinlik alanın özelleştirilme durumu hakkında da bizi bilgilendirdi. Durumu gazetelerden son anda ve tesadüf eseri öğrendiklerini belirten Akyakalılar bu durumu engelleme çabası içinde.

32

Akyaka’da Pazartesi akşamı gerçekleşen etkinliğimize katılım yoğun oldu. Şenlikli geçen “şalala”ya 250’yi aşkın Akyaka’lı katıldı. Özellikle çocukların ilgisini belirtmem gerekir. Yırca’da olduğu gibi Akyaka’da da çocuk etkinlikleri, tiyatro, pandomim ve müzik etkinliklerimiz oldu.

Kaş

Bugün (25 Ağustos Salı) Kaş’tayız. Etkinliğimiz saat 20:00’de Balıkçı Barınağı Meydanı’nda başlayacak.

Kervanın üçüncü durağı Antalya'nın dillere destan sahil beldesi Kaş

Kervanın üçüncü durağı Antalya’nın dillere destan sahil beldesi Kaş

Aldığımız duyumlara göre Kaş’ta çok ciddi bir imar sorunu yaşanmakta. Kaş açıklarındaki adaların sürekli imara açıldığı ve kıyıların talan edildiği bilgisi aktarıldı bize. Kaş’ta yaşayanlar bu duruma doğal olarak tepkili. “Dünyada görmek isteyebileceğiniz yerler” listelerinde her zaman kendisine yer bulan, yeryüzü cenneti Kaş’ın bu çevre talanından kurtarılması gerektiği görüşü hakim.”

33

Ali Sesal ile konuşmamızın son kısmında arkadan müzik ve slogan sesleri de hafiften gelmeye başlamıştı. Şalala’yı daha fazla engellememek adına yarın bir kez daha görüşmek üzere Merhaba Sanat Tiyatrosu sanatçısı Ali Sesal ile görüşmeyi sonlandırdık.

Üç Beş Ağaç Kervanı’nın tüm duraklarına, tüm gelişmelerine, son dakika sürprizlerine ve bütün fotoğraflara kendilerine ait facebook sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Üç Beş Ağaç Kervanı seyyahları ayrıca bir kervan güncesi de tutmaya başlamış. Kervan güncesine de buradan erişim mümkün.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.