Doğa MücadelesiManşet

Yırca Köyü, Güneşe Dönüyor Yüzünü

0

Zeytin ağaçlarının yerine kömürlü termik santral kurulmasın diye başlattıkları mücadeleyi kazanan Soma’nın Yırca köylülerinin direniş boyunca dillendirdikleri temiz hava, temiz enerji isteğine, kömürsüz Yırca düşüne güneş doğdu. Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, Yırca’nın kömürlü termik santralden elde edilen enerjiyle değil, güneşle aydınlanması için köylülerle birlikte bir kampanya başlattı: Eski Köye Yeni Enerji. İlk etapta köyün camisi ve ilkokuluna kurulacak güneş panelleri, zamanla köyün diğer ortak kullanım alanlarına ve evlere yayılacak. Kampanya başarılı olur da Yırca köyü kömürsüz aydınlanırsa, gittikçe kalabalıklaşan bir dayanışmayla büyüyen zeytin nöbeti gibi, kesilen zeytin ağaçlarının yerine yenilerinin dikilmesi gibi, bu kez güneş enerjisiyle termik santral direnişine ilham olacak. yırca kömürsüz

                                                                    (Fotoğraf: Greenpeace)

Manisa Soma’daki iki termik santral ve yaşam alanlarının hemen yanı başındaki kül barajı yüzünden topraklarında tütün yetişmez olduğunda tutundukları, yıllarca termik santralin gölgesinde, rüzgarda savrulan küllerinin içinde emekle büyütüp nihayet geçimlerini sağladıkları zeytin ağaçları bölgenin 3. termik santralini yapmak isteyen Kolin şirketi tarafından hukuksuzca kesilen Yırca köylüleri için şimdi yeniden birleşme zamanı. Termik santral direnişinin, zeytin nöbetinin başından beri Yırcalılarla omuz omuza olan ve Kolin’in 6.666 zeytin ağacını katlettikten sonra Yırca’daki termik santral projesinden vazgeçmesi üzerine zaferle sonuçlanan hukuk mücadelesini yürüten Greenpeace, Yırca’nın yüzünü güneşe dönmesi için imece çağrısı yaptı.

yırca zafer

                                                                  (Fotoğraf: Kazım Kızıl)

Köy camisi ve ilkokulunun enerjisinin 9kW’lık güneş panelleriyle sağlanmasının maliyeti 60 bin TL. Greenpeace’in #EskiKöyeYeniEnerji başlığı altında duyurduğu kampanya ile bu meblağa okullar açılmadan önce ulaşılması hedefleniyor. Yırca’da kömürlü termik santralden elde edilen ve hem insan sağlığına, hem doğaya geri dönülmez zararlar veren, iklim değişikliğine yol açan enerjinin yerine alternatif, temiz enerji yaratmak için köye güneş panelleri kurma imecesine katılmak isteyenler ayrıntılara eskikoyeyenienerji.org adresinden ulaşabilirler.

santral değil zeytin

                                                                          (Fotoğraf: Kazım Kızıl)

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyaları sorumlusu Reşit Elçin, etrafı termik santrallerle çevrili bir köyün güneş enerjisiyle aydınlanmasının bir ilk olacağına dikkat çekerek herkesi Yırca’nın güneş enerjisiyle aydınlanmasına katkı sağlamaya, köylülerin temiz hava, temiz enerji hayalini birlikte gerçek kılmaya çağırdı. Kömürlü termik santralin dumanıyla, hayatlarına verdiği zararlarla çok eskiden beri tanışan köye, bir termik santral daha kurulmasın diyerek yaşam hakkını ve zeytini savunan, çevre mücadelesine ilham olan köylülerle birlikte güneş toplamaya.

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

                                         (Greenpeace Eski Köye Yeni Enerji Kampanya Videosu)

You may also like

Comments

Comments are closed.