Köşe Yazıları

Dozerler geceyarısı Samistal’e girdi – Funda Gacal

0

Kabus devam ediyor; Yeşil Yol Projesi’nin Fırtına Vadisi’ndeki ısrarcı inşa çalışmaları dün gece yarısı dozerler ve jandarma ile tekrar başladı. Hem de hukuksal mücadele devam ederken, kimseyi dinlemeden.

Fırtına Vadisi’nde tuhaf şeyler oluyor; yağmur yüklü masalsı bulutların altında kayalar yaylalardan yuvarlanıyor, çayırlara hafriyat saçılıyor, bir yanda jandarma bir yanda halk, Yeşil Yol kabusu devam ediyor…

6

Devam eden yargı sürecine rağmen Samistal Yaylası‘nda dün gece yarısı iş makinaları çok sayıda jandarma eşliğinde  tekrar çalıştırıldı. Gece 04:03 sularında başlayan çalışmada jandarma tarafından koruma altına alınan yine dozerler oldu.

Yargı Süreci Devam Ederken

Halbu ki Yeşil Yol Projesi’nin Fırtına Vadisi ayağında yargı süreci devam ediyordu, yerel halktan gelen çok sayıda gönüllü yaylalardan bir türlü geri çekilmeyen dozerlere karşı alanda gece gündüz nöbet tutuyordu. Yaylaların kullanımı için zaten mevcutta varolan yolların iyileştirilmesi ile “Yeşil Yol” turizm planı arasındaki fark bütün kaosa rağmen anlatılmaya çalışılıyordu.

Fırtına İnisiyatifi basın açıklaması için bu akşam, 20 Ağustos Perşembe, 19:30’da Galatasaray Meydanı’na çağırıyor. İnisiyatifin haber ve duyuruları üzerinden takip edilebilir. https://www.facebook.com/firtinainisiyatifi

Hukuksal Süreç

7

Rize Doğa Turizmi Master Planı’na karşı çok sayıda yurttaş davası açılmış  Haczane Yaylası ile Huser Yaylası’nı birbirine bağlayan yolun yapımı için yürütmeyi durdurma kararı alınırken daha yukarıda yer alan Samistal ve Kavrun Yaylaları arasındaki yolun inşasına karşı dava süreci devam etmekte idi. Yine dava sonucu olarak 1/1.000lik imar planlarının sunulmasına karar verilmişti. Devam eden hukuksal sürece, yürütmeyi durdurma kararına ve yerel halkın alandaki nöbetine rağmen iki bölgedeki inşaat araçları da yaylalardan çıkartılmamış, imar planları kamuoyuna ve davacılara sunulmamış ama nasıl olduysa davaya bakan hakimin tayini çıkıvermişti.

Yeşil Yol Nereden Geçer?

9

İşte bu sorunun cevabını kimse bilmiyor. Bakanlık ve ilgili yerel yönetimler dava sonucunu hiçe sayarak 1/1.000 ve 1/5.000 ölçekli imar planlarını açıklamıyor. Halbuki bu planların hazırlanması, askıya çıkması ve kamuoyuyla paylaşılması hukuksal bir zorunluluk. Şimdiye kadar kamuoyuyla paylaşılan tek rota, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın  Rize Doğa Turizmi Master Planı’nda geçen  lejandsız, koordinatsız ve açıklamasız bir Google Maps görüntüsü. Alanda Mera Kanunu’yla önü açılan madencilik faaliyetlerinin yürütülüp  yürütülmeyeceği, yaylalarda asırlardır hayvancılık yapan insanların kiracı durumuna düşüp düşmeyeceği, 2.600 km’ye kaç petrol ofisi, kaç otel,kaç restaurant gerekeceği ise hayalimize kalmış.

Yeşil Yol Proje’sinin Yasal Dayanakları Neydi?

8

Doğu Karadeniz’deki sekiz ilin yaylalarını birbirlerine bağlamayı hedefleyen ve yaklaşık 2 bin 600 km uzunluğunda olacağı tahmin edilen Yeşil Yol projesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2014 yılında hazırladığı “Rize Doğa Turizmi Master Planı” çerçevesinde başlanmıştı. Doğu Karadeniz bölgesini bir turizm alanı olarak ele alan Yeşil Yol Proje’sini destekleyen diğer yasal dökümanlar arasında bölgedeki turizm yatırımlarının desteklenmesine yönelik teşvik ve programlarını içeren Kalkınma Bakanlığı’nın Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2013 yer alıyor.

10.Funda Gacal

 

 

Funda Gacal

You may also like

Comments

Comments are closed.