İklim KriziManşet

İslam Dünyasından İklim Değişikliği Deklarasyonu

0

Uluslararası İslami İklim Değişikliği Sempozyumu (International Islamlic Climate Change Symposium) 17-18 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. İklim Değişikliği üzerine konuşmak için bir araya gelen İslam dünyası, sempozyumun sonunda İklim Değişikliği için İslam Deklarasyonu’nu yayınladı.

IMG_0617

18 Ağustos’ta yapılan basın açıklamasıyla tanıtılan İslam Deklarasyonu’nu niye yayınladıklarını Küresel İslami Yardım Kuruluşu (Islamic Relief Worldwide) Başkanı Muhammed Ashmawey şöyle açıkladı:

Biz Müslümanlar dünyamızın, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için endişeliyiz. Zaman azalıyor. Bu sene sonuna kadar Paris’te bir küresel iklim anlaşması çıkmak zorunda. Biz Müslümanlar bunun farkındaydık. Bizim dinimiz Tanrı’nın tüm yarattıklarını korumamızı salık veriyor. Bu bizim hepimizin ortak problemi, tüm inançlar tek bir dünyayı paylaşıyoruz ve biz Müslümanlar çözümün bir parçası olacağız.”

Ekoloji ve Çevre Bilimleri Islami Vakfı (Islamic Foundation for Ecology and Environmental Sciences) Kurucusu Fazlun Khalid, Müslüman çoğunun iklim değişikliğinin farkında olmadığını ve bu konuda bugüne dek pek bir şey yapmadıklarını söyleyerek

“Bu deklarasyon 1.6 milyar Müslüman’ın dikkatini çekmek, iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini hatırlatmak için hazırlandı. Paris’te Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde bir çok Müslüman lider, politikacı olacak. Onlara, İslami olarak İklim Değişikliğine karşı ne yapmaları gerektiğini hatırlatacak, onları yönlendirecek bir kaynak olarak hazırlandı. Politikacılar şimdiki kalkınma, büyüme hedefleriyle devam edemezler. Bu çok açık” dedi.

İslami İklim Deklarasyonu ne talep ediyor:

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı’nı (COP) ve Taraflar Toplantısı’nı (MOP), Paris’te Aralık’ta Kyoto’nun yerini alacak anlaşma için eşitlikçi ve bağlayıcı bir sonuca ulaşmaya çağırıyor.

Zengin ve petrol üretici ülkeleri yüzyılın ortasından geç olmamak üzere mümkün olan en kısa sürede sera gazı emisyonlarını terk etmek konusunda önderlik etmeye ve daha az zengin ülkelerin fosil yakıtları mümkün olan en kısa sürede terk etmeleri için finansal ve teknik destek vermeye çağırıyor.

Hükümetleri fosil yakıt rezervinin 3’te 2’sini yer altında tutarak küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlamaya çağırıyor.

 

Tüm insanlığı ve liderleri  sınırlı gezegende sınırsız kalkınmanın hali hazırda gezegenin kapasitesini aştığını kabul etmeye,

Şirketleri, iş ve finans dünyasını kar odaklı faaliyetlerinin sorumluluğunu yüklenmeye ve karbon ayak izleri ile doğa üzerindeki etkilerini düşürmek için daha görünür ve aktif bir biçimde rol almaya, sosyal ve ekonomik yükümlülüklerini ödemeye çağırıyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.