ManşetUlaşım

Güneş paneli ile akü tasarrufu sağlayan otobüs toplu taşımada

0

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT), Türkiye’nin ilk güneş panelli şehir içi toplu taşıma aracını bu sabah 10:00’da Topkapı Garajı’nda basın mensuplarına tanıtıldı.

gunes3

İETT’nin konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

“Tüm filosunu çevre dostu motorlardan ve doğalgazlı araçlardan oluşturan İETT çevreye karşı sorumlu ve alternatif enerji kaynaklarına yönelik projelerine devam ediyor. İETT, BOTOBÜS  ün ardından şimdi de güneş panelli otobüsü ile çevre duyarlılığına dikkat çekmek istiyor “.

Bir otobüse pilot olarak uygulanan güneş panellerinin diğer otobüslerde de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Tavanının 15 adet güneş paneli ile kaplandığı otobüste araç içi led ekranların, İstanbul kartların okuttulduğu validatör cihazlarının, anons sisteminin, wifi ve şarj hizmetinin, aydınlatma ve kameraların 1,5 kW saat kapasitelik güneş enerjisi ile çalıştırılacağı ve  akü tasarrufunun sağlanacağı ifade ediliyor.

gunes2

İETT’nin ilk güneş panelli toplu taşıma aracının geliştirilmesinde Proje Yöneticisi olan Fatma Nur Yılmaz , amaçlarının çevresel farkındalığı arttırmak ve özel sektörde daha kapsamlı projelerin başlatılmasını sağlamak olduğunu söyleyerek İETT’nin 1 yıldır bu proje üzerinde çalıştığını belirtti .

Yarın itibariyle toplu taşımada kullanılmaya başlanacak otobüsün ölçüm ve izleme sürecinden başarıyla  çıkması halinde seri üretimine de başlanabilecek .

 

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.