ManşetTarım-Gıda

Banvit’den GDO itirafı: Hayvan yemlerinde GDO’lu soya %20 oranında

0

Banvit A. Ş., resmi sosyal medya hesabı üzerinden kendisine yöneltilen soruya verdiği yazılı açıklamada hayvan yemlerinde gdolu soya kullandığını itiraf etti. Şirket’in twitter hesabı üzerinden Banvit logolu bir resim ile yapılan açıklamada yem üretiminde ithalat izni verilen mısır kulllanılmadığı, “Türkiye’deki mısır üretiminin şu anda ihtiyacı karşıladığı” ek bilgisi ile belirtilirken gdolu yemlerle beslenen hayvanların dokularında ve ürünlerinde gdolu dna veya proteine rastlanmadığının ispatlandığı da iddia ediliyor.

Banvit GDO’lu yem kullanıyor mu?

10

Sevgi Mutlu

Sevgi Mutlu

Banvit’in açıklaması,  şirketin banvitesor.com sitesi üzerinden kendisine yöneltilen soru üzerine geldi. Yeşil Düşünce Derneği’nden Sevgi Mutlu‘nun 25 Temmuz tarihli “Banvit GDO’lu yem kullanıyor mu?” twitter mesajına yanıt, şirketin resmi twitter adresinden, “Beyaz etle ilgili merak ettikleriniz için banvitesor.com sitemizi ziyaret edebilir, istediğiniz soruyu sorabilirsiniz” şeklinde geldi.

Sevgi Mutlu’nun bu sorusunun ve Banvit’in yanıtının hemen arkasından Slow Food Uluslararası Konsey üyesi ve Slow Food Fikir Sahibi Damaklar lideri Defne Koryürek de twitter adresinden, “Banvit, üyesi olduğu BESD-BİR’in iznini çıkarttığı GDO’lu soya ve mısırları kullanıyor mu, açıklamalı” talebini yöneltti.

11

Twitter üzerinde 25 Temmuz’da gerçekleşen bu yazışmaya yanıt ise Banvit’in resmi twitter adresi BanvitBurada‘dan 2 Ağustos Pazar akşamı geldi.

12

Konu ile ilgili Yeşil Düşünce Derneği’nden Sevgi Mutlu ile Slow Food Uluslararası Konsey üyesi ve Slow Food Fikir Sahibi Damaklar lideri Defne Koryürek‘in görüşlerini aldık.

BESD-BİR üyesi kuruluşlara tavukları beslerken gdolu yem kullanıyor musunuz sorusu

Defne Koryürek

Defne Koryürek

Banvit’in TV ve sosyal medyada üzerinden yürüttüğü ” “Beyaz etle ilgili merak edilen herşeyi açıklıyoruz” reklam kampanyası ve bu kampanya kapsamında faaliyete geçen banvitesor.com adresi üzerinden “GDO’lu yem kullanıyor musunuz?” sorusunu yönelttiğini ve kendi sorusuna Defne Koryürek’in de destek verdiğini ifade eden Sevgi Mutlu, Banvit’in GDO’lu yem kullandığı itirafının ardından birçok twitter kullanıcısının konu ile ilgili yorum yaptığını söyledi.

Defne Koryürek ise Banvit’in bu itirafının Fikir Sahibi Damaklar olarak 17 Temmuz’da başlattıkları ve Temmuz ayının sonuna kadar Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’ne (BESD-BİR) üye her işletmeye yönelttikleri “Tavukları beslerken gdo’lu yem mi kullanıyorsun?” sorusunun ardından geldiğini dile getirdi.

9

“Banvit dün gece (2 Ağustos 2015 Pazar) cevap verdi” diyen Koryürek, BESD-BİR’e üye kuruluşlar içinde yazılı ve kurumsal cevap veren tek işletmenin Banvit olduğunu da sözlerine ekleyerek konu ile ilgili şunları söyledi,

“Genetiği değiştirilmiş tohumlarla yapılacak her türlü üretime endişe ile bakan bir toplum, Türkiye. Haklı bir endişe bu. Yalnız da değiliz, tüm dünya endişeli! Hükümet de bunu biliyor, sanayii de.

Yine de, kar uğruna, ekonomik büyüme uğruna ve neredeyse inatla şirketler GDO’lu türlerin ithalatını talep ediyor ve hükümet de onaylıyor. Şimdi, bize düşen, yani sahiden endişe ediyorsak, GDO’nun bizim arzumuz dışında gıdamız aracılığı ile zorlandığını düşünüyorsak, yani çocuklarımız nasıl bir deneyin parçası acaba diye endişeleniyorsak… hükümetin ve şirketlerin bu iktidarını düşürmek..

Nasılı kolay, satın almayacağız!

“Almayacağız” diyelim ve almayalım, zira cebimizden yumurta ve tavuğa çıkan her bir kuruş eğer GDO’yu onaylıyorsa, ki öyle, eğer bu tavukları satın almaya devam ediyorsak, yarın bu iş yemde kalmaz, gıdaya da girer, tohuma da.”

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.