Ekolojik YaşamManşetUncategorized

Bu okul hem Meraklı Kedi hem de güneş enerjili

0

Bodrum’da faaliyete geçen Mutlu Keçi’nin ardından Türkiye’nin ikinci Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) okulu olarak 2015 – 2016 eğitim yılında Ankara’da derslerine başlamaya hazırlanan Meraklı Kedi İlkokulu, Almanya Büyükelçiliği’nin de katkısıyla elektriğini güneşten temin edecek.

BBOM Kooperatifi üyesi, Meraklı Kedi İlkokulu’nun ilk öğrencilerinden olmaya hazırlanan 4,5 yaşındaki Özgür Ada’nın annesi Deniz Atak, Meraklı Kedi’nin 6 Temmuz Pazartesi günü saat 14:00’te tüm Ankaralıların da katılımı ile açılışını gerçekleştireceği güneş panelllerinin faaliyete geçmesi töreninin hemen öncesinde Yeşil Gazete’ye konuştu.

Yeşil Gazete: Başka Bir OKul Mümkün’ü tanıyalım önce

4

Deniz Atak: BBOM’un 4 ana eksenini aktarmam gerekir önce. Ekolojik duruş, Özgün finansman, Alternatif eğitim ve Demokratik Yönetim.

Meraklı Kedi'de güneş panelleri hakkında bize BBOM'dan Deniz Atak (en sağda) bilgi verdi

Meraklı Kedi’de güneş panelleri hakkında bize BBOM’dan Deniz Atak (en sağda) bilgi verdi

Ben tanışma toplantılarının yapılmaya başlandığı 1,5 yıl öncesinden itibaren BBOM’un içindeyim ama iki ile iki buçuk sene öncesinden bu işin içinde olan arkadaşlarımız da var. İlk BBOM okulu Bodrum’da açıldı biliyorsunuz, Mutlu Keçi İlkokulu. Meraklı Kedi ikincisi olacak. 3. BBOM okulunun da İzmir’de hazırlık aşamasında olduğunun söyleyebilirim. İzmir’deki BBOM erken çocukluk öğrenme merkezi kapsamında faaliyet gösteren Anaokulu olacak.

BBOM’da herkesin eşit hakkı bulunduğu bir kooperatif düzenindeyiz. Şu anda Bodrum, Ankara, İzmir ve Eskişehir’de kooperatif şeklinde, İstanbul’da ise ise henüz oluşum seviyesinde olan BBOM örgütlenmeleri bulunuyor.

Yerelde BBOM oluşturmak isteyenler Başka Bir Okul Mümkün Derneği ile iletişime geçebilirler. Mesela siz de Mersin veya Adana’da bunu gerçekleştirebilirsiniz.

 

YG.: Güneş enerjisi ile kendi elektrik tüketimini karşılama fikri nasıl gündeme geldi?

Meraklı Kedi'nin güneş panelleri

Meraklı Kedi’nin güneş panelleri

DA: Bir arkadaşımızın önerisi ile hayata geçti. Almanya, hem kendi bünyesinde hem de dünyada yenilenebilir enerjiye geçisi destekleyen bir ülke. Burdan hareketle Almanya Büyükelçiliği ile görüşmelere başladık. Meraklı Kedi’de güneş enerjisi kullanmak istediğimizi belirttik.

Görüşmeler 2 ay içerisinde tamamlandı. Ekolojik okul olma yolunda en büyük adımlardan bir tanesini attık. Almanya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla okulumuza güneş panelleri takıldı!. 6 Temmuz Pazartesi günü de hem biz hem okul personelimiz hem çocuklarımız hem de Ankaralılar ile biraraya gelerek keyifli bir buluşma içerisinde güneş enerjisi panellerimizi devreye sokacağız. Herkesi beklediğimizi bir kez daha ifade edeyim.

Bu, iki açıdan ilk olma özelliğini de taşıyor.Hem Türkiye’de ilk defa bir okul elektrik enerjisini güneşten karşılamış olacak hem de ilk defa Almanya Büyükelçiliği bir okulda bunun gerçekleşmesi için katkıda bulunmuş olacak. Okulumuzun enerjisinin büyük bir kısmı (yazın %80’i, kışın %30’unu) artık güneş enerjisinden karşılanacak!

Bu noktada tüm süreçte bize destek veren Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Eberhard Pohl’a da teşekkür ederiz.

 

YG: Peki, Güneş Enerjisi ile eğitim süreci nasıl olacak Meraklı Kedi’de?

BBOM üyesi İçten Sayın, güneş enerjisi ile demlenen çayını yudumluıyor

BBOM üyesi İçten Sayın, güneş enerjisi ile demlenen çayını yudumluıyor

DA: Aslında biz güneş panellerimizi test etmeye şimdiden başladık. Hatta, geçen hafta okulumuzda güneş enerjisi ile demlenen çaylarımızı da içtik. Bugün (2 Temmuz Perşembe) güneş panellerini okula kuran Ekosolar firması okul bahçemize güneş enerjili sokak lambalarımızı da monte etti.

Biz, BBOM’da ekolojik bir duruşu önemsiyoruz, istiyoruzki öğrencilerimiz ormana gitsin, ağaçlara çıksın, tabiatı içinde iken keşfetsin. Güneş enerjisinin gelmesi ile buna dair eğitimleri de düzenleyeceğiz. Bu vesile ile çocukların algısında sürdürülebilirliği oluşturma imkanımız olacak. Başka okullardan çocukları Meraklı Kedi’ye getirip onların da bu konuda bilinçlenmesini sağlayacağız. Haftasonları güneş enerjili oyuncaklar ile etkinlikler düzenleyeceğiz.

 

YG: Son olarak, 6 Temmuz Pazartesi programı ile Meraklı Kedi’ye gelmek isteyenlerin nasıl ulaşabileceklerini sorayım.

18

DA: Saat 14:00, Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl’un gelmesi ile tören başlayacak. Çocuklarımız, biz, persoenlimiz ve davetimize karşılık veren Ankaralılar ilen birlikte keyifli bir buluşma planlıyoruz.

Meraklı Kedi İlkokulu, Ankara İncek’te. Adresimize ve yol tarifimize sitemiz bbomankara.org üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

YG: Bilgi için çok teşekkür ederiz. Bundan sonraki süreçte de Meraklı Kedi’den haberleri bekliyoruz her zaman Yeşil Gazete okurları ile paylaşmak için.

DA: Asıl biz teşekkür ederiz. Yeşil Gazete’yi ilgi ile takip ediyoruz. Okulumuzdan haberleri her zaman paylaşacağız sizinle. Meraklı Kedi ile ilgili görsellere ise facebook sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.