KadınManşet

Mersin’de kadınlar sokakta, “Kadın ve Trans cinayetleri politiktir”

0

Mersin Kadın Platformu,  1 Temmuz  Çarşamba günü (dün) 20:30’ta son dönemde kadına yönelik baskıcı uygulamalara karşı basın açıklaması okudu. Platform üyesi Manolya Sayın tarafından okunan basın açıklamasında sağlık bakanlığının kadınları dışlayan uygulamaları, Mersin’den seçilen AKP milletvekili Muhsin Kızılkaya’nın eşini bıçakladığının ortaya çıkması, Sümeyye Erdoğan’ın başkanı olduğu KADEM’in (Kadın ve Demokrasi Derneği) Mersin’in Tarsus ilçesinde erkek şiddeti sonucu katledilen Özgecan Aslan ile ilgili eylemler yapan feministleri hedef alan açıklamaları ve 13. İstanbul Onur Yürüyüşü’nün kanun dışı şekilde engellenmesine vurgu yapıldı.

56

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Aile Hekimlikleri’nin erkek egemen sistem içerisinde ‘baskı aracına dönüştüğünü ifade eden Manolya Sayın;

“Mersin’de 22 yaşındaki bir kadın 5 senedir aile hekimliği tarafından bekaret sorusuna maruz bırakılıyor. Türkiye’de kadınlar üzerindeki baskı göz önüne alındığında Sağlık Bakanlığının bu tutumu açıkça kadınlara yönelik bir istismardır. Sağlık Bakanlığının görevi halkın tamamının sağlık hizmetinden yararlanmasını güvence altına almaktır. Tüm bu cinayetler, istismar ve tacizlere sebep olan eril zihniyettir” şeklinde konuştu.

AKP Mersin Milletvekili Adayı Muhsin Kızılkaya’nın 2002 yılında eşini bıçaklamış olduğunu, Tarsus’taki  Özgecan davasında kadınların “Kadın cinayetleri politiktir” sloganına karşı Sümeyye Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı KADEM üyelerinin “Özgecan masumdur.Siyasete karıştırmayın” sloganını hatırlatan Sayın ;

“Görüyoruz ki AKP zihniyeti de bu zihniyetten bağımsız değildir. 2015 genel seçimlerinde Mersin’den aday gösterdikleri Muhsin Kızılkaya’nın 2002 senesinde eşini bıçaklamış olması onlara hiçbir anlam ifade etmemiş ve bu olayı görmezden gelmişlerdir. Muhsin Kızılkaya’yı aday gösteren zihniyet iki gün önce KADEM’in iftar yemeğinde masumiyet ve namus kavramlarını ön plana çıkararak erkek şiddetini yükselttiklerini ve mücadelemizin karşısında olduklarını yineledi. Onlar sakladıkça biz haykıracağız. Çünkü biliyoruz ki; kadın cinayetleri politiktir” dedi.

Biliyoruz ki nefret değil; danslarıyla, aşklarıyla, şarkılarıyla direnen insanlar kazanacak. Aşk kazanacak!

57

Her sene izin problemi yaşanmadan gerçekleşen bu sene ise 13. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne Valilik’in izin vermemesi sonucu yürüyüşe katılanlara yapılan saldırılara da değinen Sayın’ın, “Sevgilerini ve yaşam haklarını savunan insanlara TOMA’larla, biber gazlarıyla, plastik mermilerle müdahale edildi. Sınıfsız, sömürüsüz, cinsiyetsiz bir dünyanın hayalini kuran bizler, devletin ayrımcı ve homofobik söylemleri bırakmasını, özgürlük ve eşitlik taleplerini haykıran LGBTİ bireylerini duymasını ve gerekenin yapılmasnı talep ediyoruz. Kadınlara ve LGBTİ bireylerine olan düşmanlığı örgütleyen ve nefreti büyütüp bize saldıranlar aynıdır ve bellidir. Biliyoruz ki nefret değil; danslarıyla, aşklarıyla, şarkılarıyla direnen insanlar kazanacak. Aşk kazanacak” diyerek basın açıklamasını noktaladı.

Basın açıklamasının ardından Mersinli Kadınlar, “Okulda, işte, mecliste, eşcinseller her yerde”, “Trans cinayetleri politiktir.”, Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atan kadınlar alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.

 

Haber ve Fotoğraflar: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.