DünyaManşet

Yunanistan’a yeni kurtarma paketi: Halk imece yapıyor!

0

Yunanistan salı günü iflasını açıkladı. “Yunanistan ve halkını bu durumdan çıkarabilecek şey ticaret.” diyor siyasi liderlerin kurtarma paketlerine alternatif bir “kurtarma paketi” üreten Thom Feeney. Feeney, kitle fonlaması yapılan internet sitesi indiegogo’dan sesleniyor: “Yunanistan’ın borcu 1,6 mlyar Euro. Avrupa’da 503 milyon insanın evi. Eğer herkes 3 Euro değerinde Yunanistan’dan bir kart yollarsa hükümetin borçları ödenebilir.”

Ocak ayında göreve gelen Çipras hükümetinin kurtarma paketi, kemer sıkma politikaları konusunda ısrarcı Avrupalı lidere uymadı. Liderler anlaşamayınca Çipras hükümeti topu doğrudan halka attı, 28 Haziran günü, 5 Temmuz’da referandum yapılması kararı alındı. Referandumda Yunanistan halkı, Troyka ismi verilen Avrupalı kreditörlere olan 1,6 milyar Euro’luk borcunu ödeyebilme yöntemi olarak sunulan 2 kurtarma paketinden birini seçecek. Paketlerden biri Çipras’ın seçilirken de söz verdiği gibi sosyal vaatler ağırlıklı, maaş kesintileri ve işten çıkarmaları reddeden politikaları içeriyor. Diğeri ise Avrupalı liderlerin önerdiği kemer sıkma politikaları ağırlıklı uygulamaların olduğu “kurtarma paketi”. Yunanistan halkı Çipras hükümetinin politikalarına evet derse, bu Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkması anlamına geliyor. Son 5 yıldır iflasın eşiğinde yaşayan Yunanistan halkı bir bakıma bu referandumla Avrupa’yı oylayacak.

Yunanistan bankaları referandum gününe kadar kapalı kalacak. Günlerdir Yunanlılar endişe içinde bankalardan para çekiyorlar. 7 Temmuz’a kadar ATM’lerden para çekme limiti 60 Euro’ya çekildi. Ülkenin ihtiyacı olan ekonomik canlılık yok olmuş durumda.

Hantal siyasileri beklemeden harekete geçebiliriz!

Indiegogo’da kampanya açan Thom Feeney 29 yaşında, Londra’da yaşıyor. Politikacıları beklemeden insanların harekete geçebileceğini ve bir fark yaratabileceğini söylüyor açtığı kampanyayla: “Yunanistan meselesindeki bu tereddüt hali sıkıcı olmaya başladı. Avrupalı bakanlar Yunanistan halkına yardım etme konusunda hantal ve yapmacıklar. Neden bunun yerine, biz insanlar olarak kurtarmayalım?”.

Fenney’in açtığı kampanyayla Yunanistan’dan kendinize veya başka birilerine 3 Euro değerinde bir kart yollayarak Yunanistan ekonomisinin belini doğrultabilirsiniz. 6 Euro’ya feta ve zeytinli geleneksel Yunanistan salatası, 10 Euro’ya uzo, 25 Euro’ya Yunanistan’a özgü şaraplardan sipariş edebilirsiniz. Daha çok Yunanistan lezzeti tatmak isterim derseniz 160 Euro’ya bir yemek sepeti sipariş edebilirsiniz. Oturduğum yerden olmaz gidip destek vermek istiyorum diyenler 5,000 Euro’ya Yunanistan’a 2 kişilik bir tatile çıkabilirler. Kampanyanın hedefi 1,6 milyar Euro’luk borcun tamamı. Hedefe ulaşılırsa için ödenen paralar doğrudan Yunanistan’a gidiyor, ulaşılamazsa para iade bağışçılarına iade ediliyor. Kampanyaya 2 günde 35 milyondan fazla insan destek verdi, 576 milyon Euro birikti bile.

Feeney: “Bu Yunanistan halkıyla, işçi sınıfıyla ilgili bir şey, sadece Yunanistan’la ilgili değil.”

“Belki Merkel ve Cameron istisna olabilir ama Avrupalılar genel bakıldığında cömertlerdir. Yunanistan’a yardım etmek bir kişi için çok masraflı değil. Eminim ki Avrupalılar yakın zamanda bu kampanyayla Uzo kadehlerini kaldırarak kutlama yapacaklar.” diyen Fenney’in meselenin aslında hükümet ve politikacılardan çok insanları ve ihtiyaçlarının ön planda olduğunu söylüyor: “Bu sadece Yunanistan’la ilgili bir şey değil, halkıyla, işçi sınıfıyla da ilgili.” diyor Feeney, “Bu sıradan insanlara tüm dünyadan yardım etmekle ilgili. Eğer hükümetler, şirketler ya da bankalar işe yaramıyorsa, bir şey yapamayabiliriz ama bir araya gelebiliriz.”

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete, BirGün)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.