DünyaEkonomi

Yunanistan’ın yeni reform önerileri Perşembe günü masada

0

Yunanistan’daki mali krizinin masada olduğu Euro bölgesi maliye bakanları toplantısından somut bir karar çıkmadı. Dün Brüksel’de yapılan toplantıda Yunanistan, ekonomisini ayağa kaldıracak ve borçlarını ödemesine yardımcı olacak yeni reformlar sundu. Emeklilik reformları ve vergi değişiklikleri içeren Yunanistan’ın bu yeni planları Perşembe günü Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği olağan yarıyıl zirvesinde konuşulacak.

Son ödeme tarihlerinden ilki yaklaşıyor

Yunanistan’ın ödemeye gücünün yetmeyeceği aşikâr borçlarının son ödeme tarihlerinden ilki olan 30 Haziran yaklaşıyor. Geçen hafta Cuma gününden bu yana gözler, dün yapılan Euro bölgesi maliye bakanlar toplantısındaydı. Yunanistan’daki krizin devam etmesi Yunanistan’ın borcu bankaların istikrarsızlaşmasına ve en sonunda ülkenin Euro bölgesinden çıkmasına sebep olabilir. Endişe ortamı Yunanlıların geçen hafta bankalardan 4 milyar Euro çekilmesine sebep olmuştu. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkmasının Yunanistan ve dünya ekonomisine nasıl etkileri olabileceği konusunda ise uzmanlar bölünmüş durumda. Bazı Avrupa ülkeleri bu olasılık için hazırlandıklarını ifade etmişlerdi.

Jeroen Dijsselbloem: “Bunlar son haftalardaki en gerçek öneriler.”

Yunanistan’ın dün yapılan toplantıda getirdiği öneriler arasında iş dünyasına yeni vergilerin getirilmesi, erken emeklilik konusunda daha sıkı kurallar gibi Çipras hükümetinin sıkça gündeme getirdiği konular var. Toplantıya başkanlık yapan Jeroen Dijsselbloem, bu tekliflerin son haftalardaki en gerçek öneriler olduğunu ifade etti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varoufakis ise geçen Pazar günü toplantı hakkında şöyle söylemişti: “Merkel eğer isterse müzakere çözümü arayan bir hükümetle onurlu bir uzlaşmaya varabilir ya da ilkelerine sadık ve reform yolunda Yunan halkına önderlik edebilecek yegane Yunan hükümetini gemiden atabilir.”

Görüşmelerin öne çıkan aktörlerinden Angela Merkel, Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanları arasındaki Yunanistan kriz zirvesine sayılı saatler kala Almanya’nın uzlaşma şartlarını açıklamıştı. Merkel, alacaklı kurumların Atina hükümetinin reform önerileri hakkındaki değerlendirmesi alındıktan sonra karara varılmasının mümkün olduğunu söylemişti.

Toplantıdan önce AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise “Liderlerin bir mucizevi formülü olacağı yanılgısından kurtulmalıyız” demişti.

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete, Deutsche Welle Türkçe, Associated Press)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.