ManşetSağlık

Bilim diyor ki, “Yeşil alanlar okul çağındaki çocukların zihnini açıyor!”

0
Placa de Sant Filip, Barselona, İspanya'da futbol oynayan çocuklar. Fotoğraf: Alamy

The Guardian‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Naime Sürenkök‘ün çevirisiyle sunuyoruz.

***

Barselona’da ilkokul çağındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, okul yakınlarındaki yeşil alanlar, azalan trafik kirliliği ile de beraber kısa zamanlı hafızayı güçlendiriyor

Placa de Sant Filip, Barselona, İspanya'da futbol oynayan çocuklar. Fotoğraf: Alamy

Placa de Sant Filip, Barselona, İspanya’da futbol oynayan çocuklar. Fotoğraf: Alamy

Yapılan araştırma, şehirde bulunan okulların içindeki veya yakınındaki yeşil alanların çocukların zihinsel gelişiminde olumlu etki yaptığını gösterdi. Uzmanlara göre bu trafik kirliliğinin azalmasına da kısmen bağlı olabilir. Yollar ve binalar yerine daha çok yeşil alan ve ağaç manzarası da bir diğer psikolojik etki olarak sayılabilir.

İspanyol araştırmacılara göre yeşil alanları yüzde bir oranında artırmak, kısa süreli, yani sürekli aktif olan hafızada bir yıl içerisinde yüzde beşe varan artış sağlıyor. Ayrıca “daha üstün hafıza” olarak da adlandırılan varolan anıları güncelleme becerisinin yüzde 6 oranında arttığı ve dikkatsizliğin azaldığı gözlemlendi. Trafik nedeniyle oluşan karbon kirliliğinin bunda etkisi yüzde 65’e varıyor.

Araştırmacılar 36 farklı okulda yaşları 7 ila 10 arasında değişen 2.593 ilkokul öğrencisi üzerinde üçer aylık periyotlarla bir yıl boyunca araştırma yaptı. Bu yaşlarda çocukların beyinleri ve zihinsel kapasiteleri hızla değişmektedir. Araştırma süresi boyunca, toplam çalışan hafıza kapasitesi yüzde 22,8 oranında artarken, üstün hafıza yüzde 15,2 arttı ve dikkatsizlik yüzde 18,9 oranında azaldı.

Normalize Edilmiş Yeşil Alan Farkı İndeksi

Yeşil alan oranı uydu görüntülerinden faydalanılarak ölçüldü. Biliminsanları , “Normalize Edilmiş Yeşil Alan Farkı İndeksi” adını verdikleri alanların yansıma özelliklerini kontrol eden bir ölçüm kullandılar. “Proceedings of National Academy of Science”da araştırmanın sonuçları yayımlandı.

Barselona’da bulunan Araştırma ve Çevresel Epidemoloji Merkezi bölümünden Payam Dadvand tarafından yürütülen projeyi yürüten araştırmacıların bulgularına göre: “Dünyanın neredeyse yarısı bugün itibariyle şehirlerde yaşıyor. 2030’da her 5 kişiden 3’ü şehirlerde yaşayacak. Şehirdeki alanlar doğal olmayan, daha az yeşil ve çevreyi kirleten altyapılarla çevrili. Çocukların hava ve gürültü kirliliği gibi bu kirletici ortamlarda yer almaları bilişsel gelişimlerini olumsuz yönde etkilemekte. Araştırmalarımızın sonuçlarına göre yeşil alanların içinde daha çok bulunmak, şehirdeki çevre kirleticilerle arada bir tampon görevi de görerek bilişsel gelişime fayda sağlamaktadır.”

Araştırmacılara göre, bu araştırmanın sonuçlarında belirtilen oranda yeşil alanı artırmak, üstün hafızada yüzde 9’a varan iyileşme sağlayacaktır.

İngiliz uzmanlara göre çalışmanın bulguları ilginç olmasına rağmen bazı sınırlamalar bulunmaktadır. East Anglia Üniversitesi’ndeki Norwich Tıp Okulu’ndan Andy Jones’a göre: “Yeşil alanlar sadece uydu görüntülerine dayanarak belirlenmiş. Ancak bu görüntüler parklar gibi kullanılabilir yeşil alanların tam bir oranını göstermemektedir. Araştırmacılar, çocukların yakınındaki yeşil alan oranını bilmektedir ancak çocukların gerçekte bu yeşil alana ne kadar temas ettiğini bilmemektedirler. Ayrıca araştırmacılar, annelerin eğitim seviyesini belirtmemiştir. Ailenin karakteristik özellikleri de gözlemledikleri örüntüleri anlamakta yardımcı olacaktır.”

Sheffield Üniversitesi’nde Alan Yönetimi, Ekoloji ve Dizayn alanında ders vermiş olan Doktor Ross Cameron ise, “Yazarların belirttiğine göre hava kirliliği ve yeşil alan arasında bir neden-sonuç ilişkisi bulunmaktadır: düşük hava kalitesi dikkatsizliği artırır ve bilişsel faaliyeti azaltır. Bu ilişkinin ise bulgularının sadece bir kısmını açıkladığını belirtmişlerdir. Sosyoekonomik öğeler dikkate alınmış olmasına rağmen, bazı ek etkiler göz önüne alınmamıştır – anne babanın akıl sağlığı gibi. Örneğin, daha fakir mahalleler daha yeşildir ancak sağlık problemleri daha fazladır. Anne babaların üzerindeki bu etkiler, çocuklarının eğitimsel performanslarını da etkileyebilir.”

 

Yazının İngilizce Orijinali

Yeşil Gazete için çeviren:  Naime Sürenkök

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.