Uncategorized

İklim Forumu’na hazırlanırken neler oldu?

0

İklim Forumu’nun 1. Hazırlık Toplantısı 30 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi’nde yapıldı.

Bireysel ve kurumsal 60 katılımcının olduğu toplantının ilk yarısında Ömer Madra, Prof. Dr. Raşit Tükel ve 350. org Küresel Organizasyon Direktörü Samantha Bailey konuşma yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Ömer Madra, tüm dünyadaki iklim değişikliği krizini anlattı. Hindistan’da aşırı sıcaklıklardan hayatını kaybeden 2000’den fazla kişi, California’da yaşanan kuraklıktan örnekler veren Madra, iklim adaletsizliğinden bahsederek “Giderek büyüyen eşitsizlik çok az kazanana, çok fazla kaybedene yol açıyor.” dedi.

iklimicinmadra

Prof. Dr. Raşit Tükel konuşmasına “Özgür üniversite üniversite olmak fosil yakıt bağımlısı şirketlerden uzaklaşmasını gerektirir.” diyerek başladı. İklim değişikliğinin sağlığımızdan, sosyal çatışmalara kadar her alanı etkilediğini söyleyen Tükel, Ebola salgınının örnek vererek ormansızlaştırma politikalarının bu salgının en büyük nedenlerinden biri olduğunu anlattı. Her yıl 400 bin kişinin sadece küresel ısınma kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle öldüğünü belirten Tükel sağlıklı bir yaşam için fosil yakıt yatırımlarından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

iklimicintuker

Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP21 öncesi küresel hareketleri anlatan 350.org Direktörü Samantha Bailey mücadeleyi küresel boyutta yürütmenin önemini Güney Afrika’dan Türkiye’deki kömürlü termik santrallere taşınan kömür ile örneklendirdi.Fosil yakıtlara mecbur değiliz diyen Bailey “Fosil yakıt döneminin sonuna geldik, artık zaman yenilenebilir enerji ve topluluk odaklı çözümler.” dedi.

iklim_icin_bailey

Toplantının ikinci yarısında, İklim İçin kampanyası ve de Türkiye’nin G20 başkanlığının fosil yakıtlara karşı harekete geçmek için kullanılabileceği konuşuldu. İklim için güçlü hareketleri yaratacak, bunun için sosyal hareketleri bir araya getirecek, hareketlerin hareketi olacak 12/13 Kasım’da yapılması planlanan İklim Forumu ve de G20 zirvesi öncesinde 14 Kasım’da yapılacak yürüyüş takvimleri paylaşıldı.

***

Önümüzde atılacak büyüklü, küçüklü bir çok adım var.

İklim İçin kampanyasını ve gelecek etkinliklerini iklimicin.org sitesinden, İklim İçin Harekete Geç! facebook sayfasından ve @iklim_icin twitter adreslerinden takip edebilirsiniz.

İmzacı olmak icin tıklayınız.

You may also like

Comments

Comments are closed.