Doğa MücadelesiManşet

Saksafona beraat

0

Yeşil Gazete okurlarının Türkiye’nin dört bir yanını dolaşan 3-5 Ağaç Kervanı’yla birlikte doğa talanına karşı verdikleri mücadeleyle tanıdığı Praksis müzik grubuna, sokakta müzik yaptıkları gerekçesiyle açılan davanın ikinci duruşması bugün yapıldı.

28 Mayıs 2014 tarihinde, Antakya’nın Saray Caddesi’nde Aka-Der tarafından Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisini anmak için düzenlenen sokak etkinliğine katılan Praksis üyeleri, açık havada müzik yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Dört saat gözaltında tutulan müzisyenler serbest bırakılmış, ancak gruba ait saksafonun bir parçasına suça delil teşkil ettiği gerekçesiyle el konulmuştu. Saksafonun deveboynu olarak adlandırılan parçası adli emanet kaydı altıdaydı.

9/8’lik duruşma

Praksis’e, Hatay 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, 2911 sayılı yasanın 32/1 maddesi uyarınca “Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılmak, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etmek” suçlamasıyla dava açılmıştı. Praksis, davanın 2. duruşmasına katılmak üzere Antakya’ya giderken sosyal medya hesaplarında “bugün 9/8’lik gözaltının duruşması var” mesajını paylaştı.

deve boynuzu

Müzisyenler, Antakya Adliye Sarayı’nda görülen davaya enstrümanlarıyla katıldı. Duruşmayı sosyal medya hesaplarından takipçilerine aktaran Praksis, hakimin neden müzik aletleriyle geldikleri sorusunu “Suç aletlerimiz” diye yanıtladı. Grup üyelerinin sokakta müzik yaptıkları gerekçesiyle yargılandığı dava, 2 Temmuz 2015 tarihine ertelendi. Saksafona ait deveboynu parçasının ise gruba iade edilmesine karar verildi.

HES şarkısı da özgür, saksafon da

Müzik suça delil gösterilerek açılan dava, Praksis için ilk değil. Grup üyeleri daha önce, Mersin’deki Gezi direnişi eylemlerine katıldıkları ve müzik yaparak topluluğu motive ettikleri gerekçesiyle yargılanmıştı. Bu davadan beraat eden Praksis’in Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Boğazpınar köyünde yapılmak istenen HES projesine karşı köylülerin düzenlediği festivalde çocuklarla birlikte yaptığı şarkı da yargılandı. Şirketin şikayetçi olması üzerine açılan davada, 6-7 yaşlarındaki çocukların söylediği “HES yapma boşuna, yıkacağız başına” şarkısı, suç unsuru sayıldı. Ancak çocukların HES şarkısı da, saksafonun deveboynu gibi özgür kaldı.

3-5 Ağaç Kervanı yeniden yollara düşecek.

Praksis grubundan Serdar Türkmen, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Farklı sesler çıkaranları, söyleyecek başka sözü olanları baskı altına almaya çalışıyorlar. Bu açıdan bakınca bize dava açmalarını mantıklı buluyoruz. Mahkeme salonlarında bu düşüncelerle karşı karşıya geliyoruz. Sokaklar gibi, mahkeme salonları da bizim için bir sahne. Saksafonumuzun el koydukları deveboynu parçasını almadan dönmeyeceğiz. Şarkımızı söylemeye, müziğimizi yapmaya, mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

praksis nükleer

Eylül ayında 3-5 Ağaç Kervanı’yla birlikte yeniden Anadolu turuna çıkacak olan grup, müzik aletleriyle katıldığı eylemlerde, termik santrallerden Sinop ve Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer enerji santrallerine, altın madenciliğinden HES’lere direnenlerin mücadelesine sanattan siper örmeye devam edecek.

Haber: Güneş Dermenci – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.