DuyurularManşet

40 bin kişi Sinop’ta “Nükleere geçit yok!” diye haykırdı.

0

29 yıl sonra bugün hala etkilerini hissettiren, Türkiye de dahil Avrupa’da milyonlarca insanın sağlığı üzerinde iz bırakan  dünyada yaşanmış en korkunç felaket Çernobil Nükleer Faciası Sinop’ta bugün 40 bin kişilik katılımlı  mitingle anıldı.

sinop-21-nkp

Çernobil’in 29.yılı anmasında Sinop Uğur Mumcu Meydanında 40 bin kişi

40 yıldır verilen nükleer karşıtı mücadelenin üstüne devlet ve hükümet yetkilileri vatandaşın karşı çıkmasına rağmen nükleer santral kurma konusundaki ısrarını nükleerli sözleşmelere attıkları imzalarla, yaptıkları açılış törenleriyle sergiledikçe halk tepkisini sokağa dökülerek veriyor. Bu ülkenin insanları nükler santral istemiyor!

sinop-8-kos

Sadece İstanbul’dan 1000 kişinin katılarak destek verdiği Sinop’taki nükleer karşıtı miting 80’den fazla sivil toplum örgütünün ve halkın destekleriyle çığ gibi büyüdü. Sinop Nükleer Karşıtı Platform ,KESK ve bileşenleri organizasyonunda kent merkezinde oluşturulan kortejler Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda toplandı. Sinop’un balıkçıları da teknelerine astıkları “Sinop Nükleer Santral istemiyor” afişleriyle eyleme katıldı. Sinop genelinde de esnaf ve Sinop halkının evlerinin, dükkanlarının pencerelerinde de aynı afişler göze çarpıyor.

sinop ba

1 Nisan şakası bile olamayacak şekilde tam gün yaşanan elektrik kesintisinden sonra, nükleer santral yapımını öngören anlaşma ertesi gün imzalanmış, Enerji Bakanı tarafından ülkemizdeki “enerji arzı fazlalığı” sebebiyle yapıldığı açıklanan kesinti sonrasında enerji üretimi için neden nükleer santrallere başvurulduğu kafaları daha da karıştırmıştı. Aynı tarihlerde bir de yine bahsi geçen ihtiyaç duymadığımız bu enerji için Akkuyu’da nükleer santral tesisinin temel atma töreni yapılmıştı ki halkın yükselen tepkisini nedensizleştirmek için hemen “çocuklu” nükleer santral reklamları piyasaya sürüldü. Bu kez reklamların kaldırılması uğraşıldı özellikle çocukların reklamlarda oynatılmasına şiddetle karşı çıkıldı. Meslek örgütleri reklamların kaldırılması için hukuki yollara başvurmak zorunda kaldı. Ancak Hükümet nükleer konusunda öyle istekliydi ki 23 Nisan geleneğine göre başbakan/bakan koltuğuna oturan çocuklara fısıltıyla “nükleer santral kurulması gerekir” dedirtildi. Sonuçta 40 bin kişi hep bir ağızdan”Nükleere hayır! Nükleere geçit yok! demek için Sinop’a gitmek zorunda hissetti.

Eylemde çocuklar, kendi gelecekleri için ebeveynleriyle yürürken

 

Çernobil’in 29. Yıldönümü anmasında Sinop’taki eylemin benzerleri yarın İstanbul, Ankara, Mersin gibi çeşitli illerde ve kıyıları  Akkuyu’ya kurulacak nükleer santralden 90 kilometre mesafede uzanan Kıbrıs’ta yapılacak.

Geleceğine ve sağlıklı nesillere sahip çıkmayak isteyen herkes için çağrımızdır,

26 Nisan Pazar (yarın) İstanbul’da Nükleere karşı katılabileceğiniz  2 eylem var:

14:00’da Kadıköy Boğa heykeli önünde

16:00’da Galatasaray Meydanı’nda toplanılacak.

 

(Yeşil Gazete)

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.