DünyaManşet

[Özel Haber] Atina’daki madenci eylemini Yunanistan Yeşillleri’ne sorduk

0
kaynak: www.financialpost.com

Atina, ocak ayı sonunda göreve gelen Syriza hükümetinin gördüğü en büyük protestoya sahne oldu. Hükümet Kanada menşeli Eldorado Gold şirketinin Halkidiki yarımadasındaki Skouries altın madenini işletmek için ihtiyacı olan ağaç kesme ve inşa izinlerinin askıya aldı. 16 Nisan günü yaklaşık 4 bin maden işçisi, kararı işlerini kaybetme endişesiyle sokaktaydı.

kaynak: www.financialpost.com

Atina’da 4 bin madenci Skouries tesisinin kapanmaması için sokaktaydı. kaynak: www.financialpost.com

Yeşil Gazete olarak konuyu ​Yunanistan Yeşiller Partisi’nden (Ekolojist Yeşiller) çevrebilim ve biyoloji doktoru George Blionis’e sorduk. Blionis, medyada yer bulan Eldorado Gold’un Halkidiki’deki tesisle ilgili ruhsatının iptal edildiği iddialarının doğru olmadığını, yalnızca “yatırımın” ertelendiğini ifade etti. “Bölgede yaşayan vatandaşlardan aldığımız bilgiye göre, Eldorado Gold şirketi madencileri şirketin otobüsleriyle Atina’ya gitmeye ve ruhsatın iptal edilme niyetine karşı gösteri yapmaları için zorluyor.” dedi.

euronews’un gösteriler sırasında mikrofonunu uzattığı bir eylemci şöyle diyor: “Solcu bir hükümet 2 bin işçiyi sokağa atıyor. Daha önce dünyanın hiçbir yerinde solcu bir hükümetin bu kadar çok insanın işsiz kalmasına neden olduğunu duydunuz mu?” Hükümet madencileri destekleyeceklerini açıkladı, şirketi ise madencileri kışkırtmakla suçladı. euronews’un haberinde çevre konularının mı ekonomik kalkınmanın mı önem taşıdığını tartışmasının gündemde olduğu, bu konuda Yunanlıların ikiye bölündüğü söyleniyor.

Syriza hükümetinin Eldorado Gold şirketine ve altın madenciliğine bakışının bir önceki Samaras hükümetinden farklı olduğu açık. Eski başbakan Antonis Samaras,  şirketin yatırımlarının ne pahasına olursa olsun devam edeceğini, ülke ekonomisi için yabancı yatırımın korunmasının son derece önemli olduğunu ve Skouries madenlerinin inşasının Yunanistan’ın bu yatırımlara açık olduğunu dünyaya göstermede kritik rolü olduğunu söylemişti.

Yeni İş Müjdesiyle Geldi, En Az 1,7 milyon Euro Zarara Uğrattı

2013 yılında tesisler, yeni iş imkânları ve kalkınma müjdesiyle faaliyete başladı. Aynı zamanda Uşak’taki Kışladağ ve İzmir’deki Efemçukuru altın madenlerini de işleten Eldorado Gold, bugün Yunanistan’daki bütün altın madenlerini işleten tek şirket.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller/Özgür İttifak Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms, 2013’te Atina’da Presidential Mansiyon’da yapılan bir toplantıda “Skouries’i kurtarın” yazılı pankartla fotoğraflanmıştı. kaynak: soshalkidiki.gr

Avrupa Parlamentosu Yeşiller/Özgür İttifak Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms, 2013’te Atina’da Presidential Mansiyon’da yapılan bir toplantıda “Skouries’i kurtarın” yazılı pankartla. kaynak: soshalkidiki.gr

Ocak sonunda yapılan seçimlerle hükümet  değişince işler de değişti. Yeni hükümetin Verimli Kalkınma, Çevre ve Enerji Bakanı  Panagiotis Lafazanis, geçtiğimiz şubat ayında Skouries’teki altın madenciliğine karşı olduklarını ancak her halükarda  madencileri destekleyeceklerini ve  koruyacaklarını söylemişti. Yeni açıklanan bir rapora göre Eldorado Gold şirketinin Hollanda’daki posta şirketleri üzerinden iş yaparak Yunanistan’a ödeyeceği vergilerden hukuk çerçevesinden çıkmadan kurtulduğu söyleniyor. Rapor şirketin bu politikasının Yunanistan’a en az 1,7 milyon Euro’ya mal olduğunu ortaya çıkardı.

 

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete, Euronews)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.