Doğa MücadelesiManşet

Zeytin nöbetçileri kazandı, Yırca’ya santral yapılmıyor

0

Bakanlar kurulu kararıyla acele kamulaştırılan Manisa’nın Soma İlçesi, Yırca Köyü’ndeki zeytinlik alanda termik santral kurmak isteyen Kolin AŞ ile köylerinde termik santral kurulmasını istemeyen Yırcalılar arasındaki hukuk mücadelesinde sona gelindi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6. Dairesi’nin acele kamulaştırmaya esastan iptal kararı için kısmi onama kararı verdi. Bu kararla birlikte, Kolin’in Yırca’da termik santral yapma projesi iptal edildi.

Şirket, köylülerin yargıya taşıdığı Soma Kolin Termik Santrali projesi için hukuki süreç tamamlanmadan dikenli tellerle çevirdiği zeytinlikte binlerce zeytin ağacını kesmişti. Zeytin ağaçlarının yok edildiği gün, Danıştay 6. Dairesi’nin acele kamulaştırma kararına Yürütmeyi Durdurma Kararı verdiği öğrenilmişti. Aynı daire, daha sonraki aşamada kararı esastan iptal etmişti. Bu kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Kolin şirketi temyiz edince, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na gitti. Kurul, Danıştay 6. Daire’nin verdiği esastan iptal kararına kısmi onama kararı verdi.

Yırcalıların zaferi

yırcalılarYırcalıların hukuk mücadelesindeki bu gelişmeyi ve Kurulun esastan iptal kararına kısmi onama vermesinin Kolin Termik Santrali projesinin iptal edilmesi demek olduğunu, Greenpeace ve Yırcalıların avukatı Deniz Bayram duyurdu. Avukat Bayram, gerekçeli kararın henüz ellerine ulaşmadığını, kendilerine tebliğ edilmesini beklediklerini, ancak sistemden baktıklarında esastan iptal kararına kısmen onama verildiğini gördüklerini söyledi. Deniz Bayram, “Bu kararla, mevcut proje iptal edilmiş oluyor. Davalı tarafın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na karar düzeltme başvurusu yapması mümkün ancak o itiraz da yine aynı heyetin önüne gidecek. Danıştay 6. Daire’nin iptal kararı halen yürürlükte olduğu ve Greenpeace ile Yırca köylülerinin açmış olduğu ÇED davasında yürütmeyi durdurma kararı olduğu için, Kolin şirketler grubunun Yırca’da projeye devam etmesi mümkün değil.” dedi.

Binlerce ağacın kesildiği Yırca’da zeytin bayramı, çok yakında…

Zeytin ağaçları kesilen, buna karşı çıkmak istedikleri için özel güvenlik görevlileri tarafından darp edilen, köylerinde başlattıkları zeytin nöbetini ve yaşadıklarını tüm ülkeye duyuran ve her şeye rağmen hukuk mücadelesinden vazgeçmeyen Yırcalılar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bu kararını büyük sevinçle karşıladı. Yeşil Gazete’ye konuşan Yırca Muhtarı Mustafa Akın,
“Çok mutluyuz ama buruk bir sevinç bu. Olan zeytin ağaçlarımıza oldu. Bu kararı başından beri bekliyorduk. Termik santral direnişimize karşı çıkanlar, termik santral istiyoruz diyerek imza toplayanlar sanıyoruz ki artık haklı olduğumuzu anlamışlardır. Ağaçlarımızın kesildiği zeytinliğimize yeniden zeytin fidanları dikeceğiz. Başından beri yanımızda olan, bizimle beraber zeytin nöbeti tutan Türkiye’nin dört bir yanından dostlarımızı Yırca’ya çağıracağız. Burada büyük bir şenlik yapacağız. Zeytin bayramımızı kutlayacağımız günü duyurmak için gerekçeli kararın elimize ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Termik santral için binlerce zeytin ağacını katleden Kolin şirketi, Yırca köylülerinin zaferiyle sonuçlanan hukuki süreçle ilgili olarak da “Termik santralin yeri ile ilgili orijinal planlar uyarınca Yırca Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve yürütmesi mahkemece durdurulan acele kamulaştırmaya ilişkin hukuki süreç devam etmektedir. Hukuki sürecin tamamlanmasını takiben, acele kamulaştırmaya tabi olan taşınmazların hak sahiplerine iadesi yine Kamu İdaresi tarafından yapılacaktır. Kolin Grubu, hak sahiplerinin Yırca’da termik santral yapılmaması nedeniyle doğabilecek olası mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla ek önlemler üzerinde çalışmaktadır. ” açıklaması yaptı.

Yırca’da olmadı, proje Türkpiyale ve Kayrakaltı köylerine kaydı.

Kolin’in Yırca köyünde tyırcaermik santral projesi iptal edildi ancak şirket Soma’da termik santral yapma fikrinden vazgeçmedi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararının ardından şirketten bir açıklama geldi. Kolin Grubunun Soma’da kurmayı planladığı termik santralin yeri ile ilgili alternatif saha tespiti çalışmalarının tamamlandığı, Soma Kolin Termik Santrali yeni proje alanı olarak Soma’nın Türkpiyale ve Kayrakaltı köylerinin belirlendiği öğrenildi. Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliğinin tescili için resmi başvuru süreci başladı. Yırca’da termik santral için 6 binden fazla zeytin ağacını kesen şirketin, yaptığı açıklamada yeni proje alanı üzerinde dikili zeytin ağacı bulunmadığını ve 3 kilometre mesafesinde de herhangi bir zeytinli sahanın yer almadığını belirtmesi dikkat çekti.

Şirketin Yırca yerine başka bir yerde termik santral kurma inadı üzerine bir açıklama yapan Greenpeace avukatı Deniz Bayram, “Kömür yakıtlı termik santraller, yerel, bölgesel ve küresel çapta, geri dönüşü mümkün olmayan büyük çevre tahribatına ve ölümcül sağlık etkilerine neden olur. Kömürlü termik santraller, astım, bronşit, kanser gibi pek çok ciddi hastalığın nedeni. Bu nedenle kömür projeleri sadece zeytinliklerde değil, yeryüzünün her köşesinde, hayatın olduğu her yerde izin verilmemesi gereken projelerdir. Bu nedenle, Yırca’da olduğu gibi, kömür santrallerine karşı mücadelemiz devam edecek. Türkiye, yeryüzü ve insan sağlığını riske atmadan, enerji verimliliği ve temiz enerji politikaları ile hem enerji ihtiyacını karşılayabilir hem de daha fazla istihdam yaratabilir” dedi.

Güneş Dermenci – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.