DuyurularManşet

12-13-14 Nisan #Çernobil Aksiyon Haftası, Çernobil ve Sağlık Paneli

0
12-13-14 Nisan Çernobil ve Sağlık Paneli

 

         26 Nisan günü, Çernobil felaketinin 29. Yıldönümünde  Türkiye’de nükleer karşıtı mücadele ve santral tartışmaları şiddetlenerek devam ederken bir kez daha  tek yürek olarak nükleere hayır diyeceğiz. 7 milyon insanın sağlık koşullarını ve geleceğini etkileyen, 800 bin insanın ‘tahliye görevlisi’ olarak felaketin yaşandığı alanda engelleme ve temizlik çalışmaları yaptığı için yaşamına engelli olarak devam etmek zorunda bırakan, 17 bin insana patlamadan dolayı babalarını kaybettiren insan eliyle yaratılan afet Çernobil ile yitirilenleri anacağız.   3 Mayıs günü Türkiye’ye ulaşan radyasyon yüklü bulutların etkisi ve ekolojik sonuçları , devlet eliyle hiçbir resmi araştırma yapılmadığı için  hala tam olarak bilinmiyor. 4 yıl önce meydana gelen ancak önümüzdeki 20-30 yıl boyunca da etkilerini deneyimleyerek konuşmaya devam edeceğimiz Fukuşima nükleer felaketi anmasının  üstünden henüz 1 ay bile geçmedi ve biz artık Çernobil’i  Fukuşima’sız, Fukuşima’yı Çernobil’siz  anamıyoruz. her ikisinin de yaşama dair ödettiği bedel ağır.

12-13-14 Nisan Çernobil ve Sağlık Paneli

12-13-14 Nisan Çernobil ve Sağlık Paneli

 

Bu anlamlı haftaya geçen sene Avrupa Çernobil Ağı’ndan Dünya Çernobil Ağı’na evrilen grubun bir üyesi olan Yeşil Düşünce Derneği (YDD)ve Nükleersiz.org, Çernobil ve Sağlık konulu panel ile katkı yapacak. Uluslararası konuşmacıların ağırlıklı olduğu panelde ilk olarak Beyaz Rusya’dan Dr Larisa Danilova Çernobil sonrası endokrin hastalıkları hakkında bilgi verecek. Ardından Türkiye’ye ilk defa geçen sene yine Yeşil Düşünce&Nükleersiz.org davetiyle gelen “Fukuşima Tanığı” adıyla tanıdığımız Toshiya Morita Fukuşima’daki sağlık durumu ve artan kanser oranları hakkında açıklama yapacak. 2014 yılında IPPNW Avrupa Başkanı olan Almanya’da yaşayan Dr Angelika Claussen panelin diğer bir konuğu olarak Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin neticesinde düşük doz radyoaktivitenin etkilerini anlatacak. Türk Tabipleri Birliği adına Karadeniz’deki kanser vakalarına dair özel bir çalışmaya imza atan Prof. Kayıhan Pala Çernobil’i Doğu Karadeniz ve Türkiye’deki etkileri hakkında  paylaşımlarda bulunacak. Son olarak Dr Alper Öktem TAEK tarafından yayımlanan Çevresel Radyoaktivite Atlasında Doğu Karadeniz raporunu yorumlayacak.

Panelin ilk günü Sinop Nükleer Karşıtı Platform ve KESK’in destekleriyle Karadeniz’de Çernobil’in acı hatıralarını bugün dahi yaşamakta olan şehirlerden biri olup bu kez kendi şehrine nükleer santral kurulması planlarıyla mücadele eden Sinop’ta, ikinci günü Atakum Kent Konseyi, TMMOB, KESK ve bileşenlerinin destekleriyle komşusunu yalnız bırakmayan Samsun’da, üçüncü ve son günü ise İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Panel kimlere hitap ediyor?

Panel, nükleer santrallerin etkileri, toplum sağlığı konusunda bilinçlenme/bilinçlendirme açısından başta  hekimlere ve sağlık çalışanlarına hitap ederken şimdiye kadar pek de heryerde rastlanmayan detaylar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi imkanı sağlayacağı için basına, bununla birlikte “nükleer santrallerle yaşamaya hazır mıyım?” sorusunu kendisine soran herkese hitap ediyor.

Nükleersiz.org&Yeşil Düşünce Derneği

Pınar Demircan  

(Yeşil Gazete)

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.