İklim KriziManşet

Tokyo, iklim değişikliğine karşı mücadelede umut aşılıyor: Karbon sınırlamaları işe yaradı

0
Tokyo şehri, çok başarılı bir sınırla-pazarla programı uyguluyor.

Tokyo’nun zorunlu karbon salımını sınırlandır-pazarla programı 2010-2014 döneminde salımlarını 2000 yılı salımlarının %23 altına indirmeyi başardı.

Tokyo şehri, çok başarılı bir sınırla-pazarla programı uyguluyor.

Tokyo şehri, çok başarılı bir sınırla-pazarla programı uyguluyor.

Dünya Bankası‘na yaptığı açıklamada bu ilk mükellefiyet dönemini değerlendiren Tokyo valisi Yoichi Masuzoe, hedefi %6 azaltma olan bu devrede şehrin %23 azaltma başararak 2015-2019 ikinci mükellefiyet döneminin hedefi %19 azaltmayı dahî aştığını açıkladı. Vali, genel olarak şehirliler ve bina sahipleri, müteahitler, kiracılar gibi taraflarca benimsenen sınırlandır-pazarla programının neticesinde tadilat ve enerji verimliliği sektörlerinde büyük ekonomik değer yaratıldığını da ekledi.

Programa göre kentin karbon salımı indirim hedefi sektörlere göre dağıtılıyor, her işyeri, sanayi tesisi, ve binaya, bulunduğu sektöre ve yüzölçümüne göre bir salım sınırlaması tayin ediliyor. Mükellefler salımlarını sınırlama dahilinde tutmak veya aştıkları miktarın 1.3 katı karbon kredisini indirim yapmayı başarmış ve fazladan karbon kredisi olan mülelleflerden satın almak orunda. Bu imkâna rağmen, mükellefler salımlarını ancak bir üst sınır dahilinde tutmak kaydıyla bunu yapabiliyor ve uyum sağlamayan kurumlar teşhir edilip ayrı para cezalarına maruz kalıyor.

Tokyo sınırla-pazarla programı, 2013 City Climate Leadership (Kent İklim Liderliği) ödülünü almıştı.  Tokyo örneği, katılımcı, mükelleflerle birlikte çalışan, hem etkili olup hem de farklı şartlarda mükelleflere uyum sağlayan, denetim konusunda da başarılı dev bir uygulama olarak kendini diğer şehirlere örnek gösteriyor. Kent yönetimi, bu amaçla hazırladığı videoyu (izlemek için tıklayınız) birkaç dilde üreterek başka şehirlere işbirliği ve bilgi paylaşımı çağrısında bulundu.

Karbon borsaları dünyanın birçok yerinde ve BM çerçevesinde de iklim değişikliğine çözüm olarak öne sürülse de Tokyo örneğindeki gibi bir salım sınırlaması sözkonusu olan sınırla-pazarla modeli haricinde ne derece işe yaradıkları tartışma konusu. Japonya, 2011’de yaşanan Fukuşima nükleer kazasından sonra geçici olarak fosil yakıt kullanımını artırmak zorunda kalsa da enerji verimliliği, ve yenilenebilirler hakkında önemli adımlar atıyor.

 

(Yeşil Gazete, Dünya Bankası)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.