DünyaManşet

Suudiler’den Yemen’e silahlı müdahale

0

yemenSuudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adel el-Cubeyr, Riyad’ın Yemen’de Husilere karşı askeri operasyon başlattığını açıkladı. Cubeyr, “Suudi Arabistan’ın, Yemen Devlet Başkanı  Mansur Hadi’nin meşru hükümetini korumayı amaçladığını” söyledi.

İran’ın da desteklediği isyancı Şii Husiler son aylarda önemli kazananımlar elde etmiş,  Devlet BaşkanıHadi’nin başkent Sana’yı terk etmesine neden olmuş ve  başkent Sana’yı ele geçirmiş, güneydeki ülenin ikini büyük kenti Aden’e doğru ilerlemekteydi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden, “gönüllü ülkelerin” Şii isyancı Husiler’i durdurmak amacıyla düzenlenecek bir operasyona onay vermesini istemişti.

Riyad: Ne gerekiyorsa yapılacak

Büyükelçi Cubeyr, “Suudi Arabistan’ın, komşu ülke Yemen’in halkını ve Yemen’in meşru hükümetini korumak için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi.

Washington’da konuşan Cubeyr, hava saldırılarını kapsayan operasyona Körfez ülkelerinin de destek verdiğini söyledi.

Suudi Basın Ajansı tarafından yayınlanan açıklamaya göre Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, Hadi’nin yardım çağrısına yanıt vereceklerini söyledi.

Bu ülkeler, Hadi’nin müdahale çağrısında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üyesi.

Operasyon ardından patlama seslerinin Sana’da ve Sana havaalanında duyulabildiği bildiriliyor.

Operasyonda sivil ölümlerinin de yaşandığı iddia ediliyor.

AFP haber ajansına konuşan yetkililer şehrin bir bölgesinde en az 13 kişinin öldüğünü söyledi.

Reuters haber ajansı ise Husilerin liderlerinden Muhammed el-Bukhaiti’nin “Suudi Arabistan’ın Yemen’deki saldırısının bölgede geniş çaplı bir savaşı başlatabileceğini” söylediğini aktardı.

ABD’den destek

ABD’de ise, Beyaz Saray sözcüsü Bernadette Meehan, Başkan Barack Obama’nın, askeri operasyona lojistik ve istihbarat desteği verme yetkisini verdiğini söyledi.

Gün içinde Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin Abdullah, Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin ülkeden kaçtığına yönelik haberleri yalanlamıştı.

BBC’ye konuşan Abdullah, Hadi’nin hala Yemen’de olduğunu söyledi.

Abdullah ülkesindeki sorunun müzakerelerle çözülmesi yolunda tüm umutlarını ise kaybettiklerini belirtti.

Kaynak: BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.