EnerjiManşet

Son üç yılda en az 26 kömür şirketi iflas etti

0

Karbon İzleme Girişimi (CTI) adlı düşünce kuruluşunun ABD’nin karbon sektörüne yönelik yayınladığı rapora göre son üç yılda en az 26 kömür şirketi iflas etti. Peabody Enerji’nin de dahil olduğu dünyanın en büyük kömür şirketlerinden bazıları da hisse senedi değerlerini %80 oranında kaybetti.

mountaintop-coal-mine-600x337

ABD/Batı Virginya’da bir kömür madeni. Fotoğraf: Flickr/Dennis Dimick

Raporun yazarlarından Luke Sussams bu durumu şu şekilde açıklıyor;

Ucuz gaz, hava kalitesinin arttırılması talebi ve daha düşük maliyetteki yenilenebilir kaynaklar kömürü yere serdi. Aynı zamanda Asya pazarındaki talep beklenenden daha düşük gerçekleti. Çin’de hava kirliliği ile mücadelenin etkisi ile kömür tüketimi 2014’de %3 düşüş gösterdi.  Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde kömür fiyatlarını 9 yıl önceki seviyelere çekti. Fiyatların düşmesi ABD’nin kömür pazarını son 5 yılda %76 oranında küçülttü.

Macquarie Araştırma Şirketi hafta başında kömür yatırımcılarını geleceğin karanlık olduğu ve iflas dalgalarının görülebileceği konusunda uyardı. Karbon İzleme Girişimi’ne göre fosil yakıt pazarına yatırım yapan emeklilik fonları ve kurumsal yatırımcılar için bu yapısal düşüş uyarı niteliğinde olmalıdır.

Kar amacı gütmeyen organizasyon olan Ceres’de petrol ve gaz  programı yöneticisi olan Andrew Logan ise konuyla ilgili,

On yıllardır kömürün ciddi sağlık ve çevre riskleri yarattığını biliyoruz ancak şimdi kömür ayrıca yatırım riski de oluşturmaya başladı.Yatırımcılar kömür ve diğer fosil yakıt şirketlerine gerçeklerle yüzleşmelerini ve iş modellerini adapte etmelerini sağlamalıdır

şeklinde açıklama yapıyor.

Hükümetlerin küresel ısınmayı 2 derecede sabitleme kararı, sera gazı salınımlarını azaltacak adımlar atmalarını gerektiriyor. Bilim insanlarının hesaplamalarına göre bu hedefin yerine getirilmesi için mevcut kömür rezervlerinin %80’inin, gazın %50’sinin, petrolün 3’te 1’inin toprak altında kalması gerekiyor. Bu hesaplamalara rağmen petrol şirketleri kendi ürünlerine yönelik talebin artacağı yönünde tahminler yapıyor.

Başka bir tarafta ise artan sayıda üniversite, yardım kuruluşu ve kamu kurumu iklim hedefleri ile karlılık arasındaki çatışmanın altını çizebilmek adına fosil yakıt sektörü yatırımlarını geri çekme taahhüt ediyor.

Haberin orjinaline bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazate, Rtcc.org)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.