Hafta SonuKitapManşet

1Q84 – Haruki Murakami

0

Batı dünyasının en bilinen Japon yazarı olan Haruki Murakami ülkesinde bazı kesimlerce Amerikan kültürünün etkisi altında kalmakla ve aşırı Batıcı olmakla eleştirilse de, en önemli Japon yazarlardan biri olduğunun hakkı da verilmektedir.

Q sesi Japoncada dokuz anlamına geldiği için kitabın adı garip gözükse de, 1984 olarak okunmaktadır ve George Orwell’in distopik romanı 1984’e gerek adıyla gerekse de konu itibariyle göndermede bulunmaktadır.

Japanese writer Murakami attends ceremony in Jerusalem

Spor eğitmeni olan Aomame aynı zamanda da kadınlara zarar veren erkekleri kendi geliştirdiği yöntemle vücutlarında iz bırakmadan öldüren bir katildir. Matematik öğretmeni olan Tengo ise edebiyatla ilgilenmekte ve roman yazmaktadır. İkili birbirlerini on yaşında tanımalarına rağmen otuz yaşına gelinceye kadar konuşmamışlardır.

Kitapta iki dünya vardır, yaşadığımız 1984 ve düşsel 1q84. Metropolitan otobanı bu iki dünya arasında köprü görevi görür.  Aomame bir gün otobandan diğer evrene geçer. Tengo ise editörünün isteği üzerine liseli bir kızın yazdığı novellayı tekrar yazar ve edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırır. Bu arada çiftin yolu kesişir.

Murakami’nin üç yıl hapis hayatı yaşadım dediği aslında üç cilt olduğu halde bizde 1256 sayfalık tek kitapta toplanan romanı, tuğla kalınlığına rağmen sadık okurlarının hızla okuyacağına inanıyorum. Yazarının üç yılını verdiği bu güzel kitabı okumak için birkaç hafta ayırmaya değer bence.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/haruki-murakaminin-1q84-romaninda-neler-anlatiliyor

 

Mehmet Fırat Pürselim

3mehmet fırat pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.