EkolojiManşet

İklim için kadınlar: İklim adaleti istiyoruz!

0

İklim için hareketinden iklim için kadınlar 8 Mart’ta iklim adaleti için çağrıda bulundu.

İklim krizinden en çok kadınlar etkileniyor.

Erkek egemen zihniyetin tüm canlı türlerini nesneleştirip sömürmesinin sonuçlarından biri olan iklim değişikliği gezegenimizin en büyük ortak sorunu. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yüzünden iklim değişikliğinden en çok kadınlar etkileniyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri kadınları iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının yol açtığı risklere karşı erkeklere göre daha kırılgan hale getirmektedir. İklimle bağlantılı olanlar da dâhil olmak üzere, doğal afetlerde ölen kadınların sayısının erkeklerden daha fazla olduğu saptanmıştır (UNDP, 2009).

Ailenin bakımı ve ev işleri sorumlulukları yüklenen ve ana geçim kaynağını tarımdan sağlayan kadınlar, değişen iklim yüzünden azalan doğal kaynaklar ve tarımsal üretimle kadınlar ihtiyaçlarını gidermekte ve geçimlerini sağlamakta zorlanıyorlar.

Kadınlar olmasaydı çevre mücadeleleri kazanılmazdı. Gerze’de termik santral mücadelesinde, Yırca’da zeytinlikleri korurken, Gezi’de en önde hep kadınlar vardı. İklim mücadelesinin ilhamı da, umudu da kadınlarda.

Aralık 2015’te Paris’ten çıkacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi (COP21) önümüzdeki dönemde tüm dünyanın, ama en çok kadınların kaderini belirleyecek. İklim değişikliğine karşı mücadelede cinsiyete duyarlı politikalar ve araçlar geliştirilmeli. İklim sözleşmesinin kaderini de biz kadınlar belirleyebiliriz.

Kadınlar iklim politikalarında da kararlara katılımında göz ardı ediliyorlar. Müzakerelere ve kararlara, toplumsal cinsiyet perspektifi yeterince yansımıyor. Toplumsal cinsiyetin iklim değişikliği politika, strateji, plan ve programlarına bütünleştirilmesi gerekiyor.

İklim için kadınlar diyorlar ki erkek hükümetlerin, tarafların, liderlerin, müzakerecilerin dünyayı değiştirmek için ortaya koyamadıkları güç kadınlarda var.

Kadınlar ataerki yıkacak, iklimi kurtaracak.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.