Dış Köşe

Anti-Kapitalist Banka!..- Serdar Kızık

0

Bu bankadan, övgüyle söz etmeye değer.
Halkın, haklının yanında, sistem dışı, küreselleşmeye de, kapitalizme de sonuna kadar karşı çünkü.
Tohum Bankası.. Fikir babası Can Yücel…
Küreselleşme, 12 Eylül ve 24 Ocak kararlarıyla Türkiye’ye abanıp, ülkenin bütün varlıkları yağmalanınca, uluslararası tekeller toprağa, tarıma göz dikince Can Yücel ortaya attı:
Gerisini, geçen cumartesi Seferihisar Tohum Takas Bayramı ve Çalıştayı’nda, Can Yücel’in kızı Güzel’den dinledik:
“… Babam kahvede köylüyle oturup, sohbet ederdi. Tarımdan, politikadan, sanattan konuşurdu. 20 yıl önce ithal tohum furyasında çiftçilerin yakınmasını dinlerdi. O ara bankalar hortumlanıyor, kapanıyordu. İşte o günlerde babam, ‘Paranın bankası var da, tohum bankası niye yok? Bir tohum işine el atsak, bir tohum bankası kursak’ diye bizimle dertleşti. Geç de olsa bu vasiyetinin gerçekleşmesi için ilk adımın atılması bizi mutlu ediyor…”

***

Tarımı bitiren, köylülüğü küçülten, büyükşehir yasasıyla bir anda 16 bin köyü mahalleye dönüştüren AKP iktidarının, 2006’dan bu yana yerli tohum satışına getirdiği yasağa boyun eğmeyenlerin buluşmasıydı Seferihisar.
Seferihisar Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) ve Seferi-hisar Kent Konseyi ortaklığıyla Köy Enstitülerinin 75. kuruluş yıldönümü ve Hasan Âli Yücel’in aramızdan ayrılışının 53. yılı anısına düzenlenen tohum çalıştayı, takas şenliğiyle bütünleşti.

***

Madem, uluslararası tekeller yasaklatmıştı yerli tohum satışını, çözüm vardı.
Takas… Köylüler ürettiği tohumları değiş tokuşla yaşatabilirdi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, köylerde çeyiz sandıklarından çıkardığı tohumlarla kurduğu Can Yücel Tohum Merkezi’nin önünde uzun kuyruklar oluştu şenlikte.
Hibrit olmayan, daha sağlıklı, daha lezzetli, ilaçsız yerli tohumlar, halka ücretsiz dağıtıldı üstelik.
“Fındık domates”, “kiraz domates”, “uzun patlıcan”, “köy biberi”, “tatlı yeşilbiber”, “pembe domates”, “isot biber”, “Ayaş domates”, “susuz deşti Adana domates” tohumları, topraklarda, balkonlardaki saksılarda yeniden hayat bulacak ne güzel.
Küreselleşmenin, sömürünün yandaşlarına karşı halkın direnişi sürecek.
Tunç Soyer, 12 bin yıl boyunca dünyanın tahıl ambarı olmuş bu topraklarda, tarımı bitirmeye çalışanların başarılı olamayacağını vurguladı. Endüstriyel tarım uğruna üretimin düşürülmesine, köylülüğün küçültülmesine, ithal tohumlara sessiz kalmayacaklarını söyledi…
Tohum takas şenlikleri Anadolu’nun dört bir yanında yaygınlaşıyor.
Kuşkusuz, AKP’nin uluslararası sermayenin çıkarları adına devreye soktuğu ihanet yasaları çözüm olmayacak.
Çeyiz sandıklarında tohum saklayan kadınlarımız, emperyalizme karşı çıkan toplum önderleri ve yerel yöneticilerimiz, en önemlisi de Anadolu toprakları ve tohumlarının bekçisi Yaşar Kemal’lerimiz, Can Yücel’lerimiz var çünkü..

Serdar Kızık – Cumhuriyet

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.