Hafta SonuKitapManşet

Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali

0

En sevdiğim yazarların başında gelen, öykülerinin hayranı olduğum Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna kitabıyla edebiyatımızın en unutulmaz kadın kahramanlardan biri olan Maria Puder’in de yaratıcısı olmuştur.

1943’te ilk baskısını yapan ve 70 yaşında olduğu halde, genç bir kızdan farksız gözüken Kürk Mantolu Madonna’nın nasıl olup da çoksatar olduğu edebiyat camiasının cevabını bulamadığı soruların başında gelmektedir. Kitapseverlerin has edebiyata yöneldiğine dair iyi niyetlerimizle romana geçelim.

Kitapta iki ayrı olay örgüsü vardır. Birincisinde tercüme bürosunda çalışan anlatıcı aynı yerde çalışan Raif Efendi ile tanışır ancak bu silik adamla aralarında başlarda samimiyet oluşmaz. Fakat Raif Efendi’nin hastalandığı bir gün anlatıcının tercüme evraklarını evine götürmesi üzerine onu daha yakından tanıma fırsatını bulur. Sonrasında Raif Efendi’nin durumunun ağırlaşması üzerine eşyalarını toplarken bir defter bulur ve defteri okumaya başlar.

Kürk Mantolu Madonna

Defterde yazılanlar ikinci olay örgüsünü ve romanın asıl çarpıcı kısmını oluşturur. Etrafıyla iletişim kurmakta zorlanan, Havranlı zengin bir ailenin çocuğu olan Raif Efendi’yi, babası işlerini geliştirecek teknikleri öğrenmesi için Almanya’ya gönderir. Ancak Raif Efendi burada müzelere ve resim galerine gider. Bir galeride gördüğü Kürk Mantolu Madonna tablosundan çok etkilenir. Resmedilen kişi olan Maria Puder’le tanışır ve âşık olur. İlişkileri çok iyi gitmekteyken, Raif Efendi, babasının vefatı üzerine Türkiye’ye dönmek zorunda kalır. Sonrasında mektuplaşmaya devam ederler. Bir süre sonra Maria Puder mektup yazmayı keser, aldatıldığını düşünen Raif Efendi ise başka bir kadınla evlenir.

Sonraaa… Romanın sürprizli sonunu açık edip, kitabı henüz okumayanların alacağı tada limon sıkmamak için anlatacaklarıma burada noktayı koyuyorum.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/kurk-mantolu-madonnanin-konusu-nedir

Mehmet Fırat Pürselim

3mehmet fırat pürselim

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.