KadınManşet

“Kürtajda eş rızası maddesi uluslararası sözleşmelere aykırı”

0
Türk Tabipler Birliği (TTB) İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Meriç Eyüboğlu

Tabipler Odası avukatı Meriç Eyüboğlu, “Dünyanın hiçbir yerinde bir kadına ‘eşin imza atmazsa kolun kesilir’ denilebileceğini sanmıyorum” derken, kanunlarda kürtaj için eş rızası aranmasının üst hukuk normlarına aykırı olduğunu belirtti.

Türk Tabipler Birliği (TTB) İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Meriç Eyüboğlu

Türk Tabipler Birliği (TTB) İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Meriç Eyüboğlu

bianet’den Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre Türk Tabipler Birliği (TTB) İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Eyüboğlu, İzmir’de sevgilisi tarafından pompalı tüfekle yaralanan ve kürtaj olmak isteyen A.K. örneğinde de bu 6. Maddeden kaynaklı bir sıkıntı yaşandığını hatırlatırken, “Tabip Odası’nın avukatı olarak şunu söylemem lazım; dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kürtaj tartışmaya açılana kadar 1983 tarihli bu yasayla ilgili hiçbir sorun yaşanmıyordu” dedi ve Erdoğan’ın “kürtaj cinayettir” sözlerinin ardından, bu konuda adı konmamış bir denetim yaşandığını ifade etti.

Eyünboğluk ürtajla ilgili bakılacak kanunun 1983 tarihli Nüfus Planlaması Hakkında Kanun olduğunu aktararak, “Bizim cinselliğimizle, bedenimizle, çocuk doğurup doğurmamızla ilgili bir kuralın Nüfus Planlanması Hakkında Kanunla düzenlenmesi de zaten devletin yaklaşımını gösteriyor” dedi.

Bu kanunun 6. Maddesinde gebeliğin sona erdirilmesinde izin düzenlenmiş durumda diyen İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Eyüboğlu 6. madde de ‘Eğer evlilik söz konusu ise eşin de rızası gerekir’ bölümü bulunduğunu sözlerine ekledi.

Eyüboğlu, eş rızası maddesinin yasanın dışına çıkılarak uygulanmaya çalışıldığını söylerken, bu maddenin aslında Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu vurguladı.

(bianet)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.