Hayvan HaklarıManşet

Eskişehir’de kepçe ile atılan at için harekete geçildi

0

Eskişehir’de vinçle kaldırılıp kamyona atılan yaralı at, hukukçuları ve hayvan hakları aktivistlerini harekete geçirdi. Aktivistler, olaya karışan belediye personelinin cezalandırılması için başvuruda bulundu.

Dün, Eskişehir’in Yeşiltepe Mahallesi’ndeki Karpak Sokak’ta yaralı halde bir atın yerde yattığının Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bildirilmesi üzerine, belediyenin fen işleri ekipleri olay yerine gitti. Acılar içinde yerden kalkamayan yaralı atı karga tulumba vince yükleyen belediye ekipleri, yerden kaldırdıkları atı kamyon kasasına yüksekten bıraktı.

13eskişehir kepçe ile taşınan at

Olaya ilişkin görüntüler, duyarlı bir vatandaş tarafından sosyal medyada yaygınlaştırılmaya başlanınca hukukçular ve hayvan hakları aktivistleri harekete geçti. Hayvanlara Adalet Plaformu’na üye hukukçular, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvurarak olaya karışan görevli personelin cezalandırılmasını talep etti.

Hayvanlara Adalet Platformu’ndan Avukat Hülya Yalçın “Türkiye’de, bu durumdaki bir hayvanın ne şekilde taşınması ve sağlık hizmeti görmesi ile ilgili mevzuat hükümleri yürürlükte. Ancak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin, bu mevzuat hükümlerinden bihaber olduğu ortada. Yaralı durumda, yerden kalkamayan bu ata işkence uygulanmıştır. Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ne göre güçten düşmüş hayvan olarak tanımlanan bu at, güvenlik tedbirleri alınarak bakımevine nakledilip gereken tedavi uygulanmalıydı. Bu yönetmelik ile birlikte Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri de ihlâl edilmiştir. En başta hayvan haklarına aykırı olan ve birden çok mevzuat maddesini ihlâl eden bu üzücü olay ile ilgili gerekli başvuruları yaptık” dedi.

Eskişehir Barosu avukatlarından, Hayvanlara Adalet Platformu üyesi Avukat Mustafa Çakı da olaya karışan şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Veteriner Teknikeri Burak Özgüner ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan haklarına aykırı müdahalesini eleştirerek “Acılar içinde yerde yatan bu at bir çöp değil, hakları olan bir canlı. Özne hayvan ve doğa olduğunda, maalesef siyasî parti ayrımı olmuyor. Hepsi hayvanların haklarını yok sayıyor. Doğuştan gelen doğal haklarının yanı sıra, devletin çıkardığı mevzuat ile de hakları garanti altına alınmış bir canlı. Eskişehir’deki bu olayı ve benzerlerini kabul etmemiz mümkün değil. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu olay ile ilgili özür dilemiş olsa da kendilerini şiddetle kınıyoruz ve basına yaptıkları açıklamada belirttikleri gibi olaya karışan personel hakkında gerekli soruşturmanın başlatılmasını talep ediyoruz” dedi.

Atın uyutulduğunu, zehirli iğne ile öldürüldüğünü de eleştiren Veteriner Teknikeri Özgüner, “Güçten düşmüş hayvanların tedavi ettirilmesi gerekirken, yerel yönetimler tedavi olanaklarını geliştirmek yerine kolaya kaçıp bu durumdaki hayvanları uyutuyor, yani öldürüyor. Yasa var ancak uygulayan yok. Bunun adı düpedüz cinayet” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yazılı bir açıklama yaparak yaşanan olayı doğruladı ve kamuoyundan özür diledi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.