EnerjiManşet

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nde yüksek radyoaktivite içeren yeni bir sızıntı!

0
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından bir gözlemci Fukuşima'daki nükleer santrale bakarken Foto:News republic . Tarih:17 Şubat 2015

Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO), 19 Şubat Perşembe günü Fukuşima Daiichi Nükleer Santralinde radyoaktif atık suyun biriktirildiği tanklardan birinden 100 metreküp(ton)  sızıntı olduğunu açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından bir gözlemci Fukuşima'daki nükleer santrale bakarken Foto:News republic . Tarih:17 Şubat 2015

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından bir gözlemci Fukuşima’daki nükleer santrale bakıyor.  Foto: News republic . Tarih:17 Şubat 2015

 

Bu açıklamaya göre kontamine su , su tankından herhangi bir sızıntı olmasını önlemek için konmuş olan bariyeri aştı. TEPCO bu sızıntının denize ulaşmadığına inanıyor çünkü sızıntının olduğu yerden denize doğru bir su gideri (drenaj) yok. Öte yandan radyoaktif suyun yeraltı suyuna karışmayacağına dair garanti de yok.

Radyoaktif suyun sızmasını önlemek için TEPCO bir çalışma yapıyor. Sızdığı düşünülen suyun 1 litresinde 230 milyon bekerel stronsiyum ve diğer beta ışını içeren radyoaktif maddeler bulunduğu belirtildi. Kısacası kazadan itibaren  her gün denize akıtılan 300 metreküp (ton) radyoaktif su problemine çok yüksek oranda radyoaktivite içeren yeni bir sızıntı  daha eklendi.

18 Şubat Çarşamba gecesi 11:25 civarında santral devriye görevlileri tarafından tespit edilen sızıntı TEPCO’nun felaketin yaşandığı nükleer santral sahasında mücadele ettiği sızıntılardan şimdilik sonuncusu. Ancak uzmanların açıklamalarına göre bu son sızıntı ile  en yüksek tehlike seviyesinin 7 olarak belirtildiği nükleer facia değerlendirme skalasında  Fukuşima’daki radyoaktivite  seviyesi 3’e çıkmış oldu.

TEPCO’nun önceki açıklamalarına göre 20 trilyon bekerel sezyum 137, 10 trilyon bekerel stronsiyum 90 ve 40 trilyon bekerel trityum içeren su Mayıs 2011’den Ağustos 2013’e kadar olan zaman diliminde yeraltı suyuna karışarak denize aktı. TEPCO 2011’de Fukuşima’da yaşanan deprem ve tsunaminin tetiklemesiyle faciaya yol açan nükleer santraldeki krizi yönetme şekliyle uzun süredir eleştirilerin hedefinde bulunuyor. Daha fazla eleştirilmemek için Eylül ayından beri santralde ortaya çıkan yüksek radyasyon seviye tespitlerine dair raporları gizlediği de anlaşıldı. Zira TEPCO, eylül ayında okyanus seviyesinin 25 metre altında yeraltısuyundan aldıkları bir numunede litresinde    5 milyon bekerellik stronsiyum 90 bulunduğunu da 19 Şubat Perşembe günü açıkladı. Oysa stronsiyum 90 için denize gönderilebileceği belirlenen radyoaktif suyun yasal sınır miktarı litre başına sadece 30 bekerel olarak tayin edilmişti. TEPCO, bir süredir Nükleer Düzenleme Kurumu(NRA) tarafından talep edilen sızıntı raporlarını sunmaktan kaçınıyordu. TEPCO’ nun sözcüsü ise sızıntıya dair bir veri paylaşımında niçin bulunmadıklarını “sızıntı içerisindeki stronsiyum miktarının doğruluğundan emin olmadıkları” şeklinde gerekçelendirdi.

(RT, Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.