ManşetTürkiye

Türkiye’ye otoriter yönetime kayma eleştirisi

0

3C6DAB1D-51D6-4BF7-9AE0-516F9FDEB133_w640_r1_sİnsan Hakları İzleme Örgütü 2015 dünya raporunda yargı sisteminin hükümet kontrolu altına alınması, polisin yetkilerinin arttırılması ve basının susturulmasının Türkiye’nin uluslararası saygınlığını zedelediği gibi Kürt çözüm sürecini de tehdit ettiği görüşünü savunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü yayınladığı 2015 Dünya Raporu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kurucusu olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin insan hakları ve yasaları hiçe sayarak Türkiye’nin son on yılda yakalamış olduğu başarıları zedelediğini öne sürdü.

Rapora göre AKP hükümeti daha önce görülmemiş bir şekilde Türk yargı sistemini kontrol altına almaya, sosyal medya ile internete birçok kez sansür getirip gazetecileri hapisle korkutarak Türk medyasını sindirmeyi çalışıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb’e göre, “Seçimden zaferle çıkmak, Türkiye Hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a son on yılda yapılan reformları ve Türkiye’yi bir demokrasi ülkesi yapan kurumları zayıflatmak için bir mazeret olmamalı. “Webb, yargı sisteminin hükümet kontrol altına alınması, polisin yetkilerini arttırırken denetlenmemesi ve basının susturulmasının ülkenin uluslararası itibarını zedelediği görüşünde.

İnsan Hakları İzleme Örgütü her yıl yayınladığı 656 sayfalık dünya raporunda, 90 ‘dan fazla ülkenin insan hakları uygulamalarını inceliyor. Rapor’un önsözünde, kurumun direktörü Kenneth Roth, hükümetlerden çaklantılı dönemlerde insan haklarını kendilerine bir ahlaki rehber olarak görmeleri gerektiğini,  insan haklarının ihlal edilmesinin olayları daha da şiddetlendireceği uyarısında bulunuyor. Roth “Özgürlük ve eşitlilik gibi temel değerlerin altının oyulmasından elde edilecek kısa vadeli kazanımlar, hiçbir şekilde uzun vadede uğranacak zararın bedeline değmez” diyor.

İzleme örgütü raporunda AKP hükümetinin polisin arama ve yakalama yetkilerini daha da artıran ve hatta göstericilere karşı öldürücü güç kullanma hakkı veren yeni güvenlik paketini de kaygıyla karşılıyor.

Rapor, AKP hükümetinin yolsuzluklardan ya da hoşgörüsüzlükten yakınan kamu görevlilerine yönetime “hakaret” ettikleri suçlamasıyla açılan soruşturma ve tutuklama sayısında artışa dikkat çekiyor.

İnsan Hakları İzleme örgütü PKK ile yıllardır süren çatışmaları bitirmek için başlatılan çözüm sürecini olumlu karşılamakla birlikte Kürt siyasi eylemciler, gazeteciler, öğrenciler ve avukatlar hakkında sık sık kullanılan “silahlı örgüt üyeliği” gibi terör suçlamalarının devam etmesini eleştiriyor.

Örgütün Türkiye uzmanı Sinclair-Webb, Kürt barış sürecinin Türkiye’nin insan hakları konusunda yapacağı ilerlemede kritik bir önem taşıdığı görüşünde. Webb, ancak insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanışın olmadığı bir yönetimin barış sürecin başarıya ulaştıramayacağı uyarısında bulunuyor.

(VOA)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.