ManşetYılbaşı

Fotoğraflarla 2014’de yaşananlar-Dünya

0

2014 yılında dünya; doğusundan batısına birçok ülkede çatışma, savaş ve protestolara tanık oldu. Bu çatışmalarda 100 binlerce insan hayatını kaybederken milyonlarca insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Çatışmaların yanı sıra yaşanan doğa olayları ve salgınlarla da insanlık zorlu sınavını vermeye çalıştı. BBC’nin derlediği fotoğraflar yaşananların tanıklığını sunuyor. Yeni yılın insanlığa barış getirmesi dileği ile 2014’ü bu fotoğraflarla uğurluyoruz.

Ukrayna’daki protestolar…

ukraine

Meclis gösterileri kısıtlayıcı yasaları geçirdiğinde Ukrayna’da protestolar kanlı bir hal aldı. 2013 yılında, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Rusya ile yakın ilişkileri nedeniyle AB ile anlaşmayı reddetmesi sonrasında protestolar başladı . Huzursuzluk yayıldıkça , Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım’ı Rusya Federasyonu’na alabilmek için bir tasarıyı imzaladı. Yılın büyük çocğunluğunda ayrılıkçılar, Ukrayna’nın iki doğu bölgesinde devlet kuvvetleriyle çatıştı.

Afrika’da Ebola salgını…

Ebola

Batı Afrika’da ilk olarak Mart 2014’de görülen Ebola salgını hızla yayıldı ve 6.500’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. 1976 yılında ortaya çıkmasından beri en ölümcül salgın, bu oldu. Fotoğrafta Umu Fambulle adındaki bir kadın bayılan hasta kocası İbrahim’in başında görülüyor.

Suriye’de savaş…

suriye
Neredeyse 200 bin Suriyeli, Devlet Başkanı Beşar Esad yanlıları ve karşıtı güçler arasında tırmanan çatışmada hayatlarını kaybetti. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 3 milyondan fazla kişi, 2011 yılında çatışmaların başlamasından bu yana ülkeden kaçtı. Bu, yakın tarihte görülen en büyük mülteci göçlerden biridir. Fotoğrafta, Türk sınırından Kobane’deki bir patlama görülüyor.

Siyahi genç Michael Brown’ın öldürülmesi…

Michael Brown
Mahkemenin, 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ı öldüren polis memuruna ceza vermemesi Missouri eyaletinin St Louis banliyösündeki protestoları ABD geneline yayılmasına yol açtı. Fotoğrafta Pazar ayinine katılan babasının taktığı kravatta Michael Brown görülüyor.

Endonezya’da volkan patlaması…

Endonezya
Endonezya’nın Sumatra adasında Sinabung yanardağı faaliyete geçti. Yanardağdan yayılan kül ve duman kilometrelerce uzaklığa yayıldı. 400 yıldır uyuyan yanardağ, Eylül 2013’den beri aralıklarla harekete geçiyor.

Hong Kong’da gösteriler…

Hong kong
Hong Kong, tarihinde gördüğü en büyük ayaklanmaya tanık oldu. On binlerce protestocu serbest seçim haklarını aramak için sokaklara döküldü. Aktivistler Pekin’den 2017’deki seçimler için oy serbestliği istiyorlar. Çin hükümeti ise adayların Pekin komitesince belirlenmesi konusunda ısrarlı. Aralık ayında Hong Kong lideri Leung CY gösterilerin yasa dışı olduğu ve son verilmesi gerektiği yönündeki açıklaması sonrasında polis protestoları şiddetle bastırdı.

Filistin-İsrail savaşı…

Gaza
Birleşmiş Milletler’e göre; Gazze’de, İsrail ve Hamas liderliğindeki militan gruplar arasında  50 gün süren çatışmalarda, 1486 sivil olmak üzere en az 2189 Filistinli öldü ve 11.000 kişi yaralandı. İsrail tarafında da 67 asker ve 6 sivil öldü. Fotoğrafta, Gazze Şeridi’nde Refah’ta Filistinliler İsrail hava saldırısında yıkılan bir evin enkazı altında yaralı bir çocuğu çıkarıyor.

Şili’de yangın…

şili
Şili’nin Valparaiso kentinde çıkan yangın 15 kişinin ölümüne ve yaklaşık 3000 evin tahrip olmasına neden oldu. Yangın aynı zamanda gönüllü hizmet konusunda uzun ve saygın bir geleneğe sahip olan ülkenin itfaiye hizmetleri üzerinde tartışma başlattı. Şili’de yaklaşık 40.000 itfaiye çalışanı ücretsiz hizmet veriyor.

(bbc, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.