Hafta SonuManşet

[Vegan Gökkuşağı Sofrası’ndan] Sarımsaklı patates püresi (Julia Child’s garlic Mashed potatoes)

0

Birlikte yemek yaptığımız Brooks’un uzak doğu yemeklerinden İtalyan soslarına ve Fransız yemek tariflerine kadar oldukça geniş bir damak tadı repertuvarı var. Brooks’dan öğrendiğim kadarıyla The French Chef, televizyonların siyah beyaz olduğu zamanlarda yani 1963/73 yılları arasın Amerika’da yayınlanan efsane bir yemek programı imiş. The French Chef programının sunucusu Julia Child ise izlediğim kadarıyla son derece içten sunumuyla harika bir aşçı… Eğer arzu ederseniz nette yüklü olan bir sürü yemek tarifini izleyebilirsiniz. Bu hafta sizinle birçok yemekle birlikte kullanabileceğiniz sarımsaklı patates püresi olarak adlandırılan klasik bir Fransız mutfağı tarifini paylaşmak istiyoruz. Tabi ki bu efsane tarifi vegan ilkeleri ile yeniden yaratıp test edilmiş haliyle size sunacağız.

6

Bir kilo patatesi haşlayıp soyuyoruz. Bu işlemi yaparken ister patatesleri parçalayıp haşlayın isterseniz bütün haşlayın… Diğer taraftan iki baş sarımsağı (yaklaşık 30 diş) iki dakika suda kaynatıp, ardından da kaynattığımız suyu boşaltıyoruz. Kolaylıkla tahmin edeceğiniz gibi 30 diş sarımsağı soymanın bir kolay yolu olmalı ve bu da iki dakika suda kaynatmak. Soyduğumuz sarımsakları dört yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı içinde düşük ısıda pişirmeye başlıyoruz. Yaklaşık yirmi dakika süren bu pişirme sırasında sarımsakların kahverengiye dönmemesine dikkat ediyoruz.

3

Sarımsakları pişirdikten sonra iki yemek kaşığı unu ilave edip hızlıca karıştırarak bir bardak soya sütünü ekliyoruz. Boza kıvamına gelene kadar pişirip karıştırıyoruz. Marine edip hazırladığımız sarımsak sosunu haşlanmış patateslerin içine katıyoruz. Bu işlemden önce patatesleri inceltmek için kaliteli bir blenderden yararlanmak gerekiyor. Eğer blendırınız yetersiz kalırsa elinizdeki çatala ve bilek gücünüze güvenmekten başka çare yok. Biz bir takım aletler denedik ama en azından bizdekiler başarısız oldu.

İlave olarak ¼ bardak Hindistan cevizi yağı aynı miktarda maydanoz, iki yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı da Hindistan cevizi yağı ile zenginleştiriyoruz. Tuzunu ve biberini damak tadımıza göre ayarlıyoruz. Mesela ben biraz biberli seviyorum. Neden diyorsanız lokmayı yuttuktan sonra damakta bıraktığı lezzete bayılıyorum. Tüm bu malzemeleri elle bir çatal yardımıyla karıştırmak da mümkün ama en iyisi yine blenderden geçirmek.

Bu kadar çok sarımsağın içinde olduğu bu tarif, doğruyu söylemek gerekirse son halini tadıncaya kadar beni epeyce huzursuz etti beni. Bilirsiniz işte meşhur sarımsak kokusuyla nasıl baş edeceğiz endişesi… Ama bu pişirme şekli gerçekten mucize yaratıyor. Sıfır koku ve muhteşem sarımsak lezzeti bir arada parmaklarınızı yiyeceksiniz…

5

Biz bu günkü tarifte,  zeytinyağı içinde tavada kavurduğumuz mevsim sebzelerini ekleyerek yemek tabağımızı tamamladık. Eğer sizin başka bir yaratıcı fikriniz varsa onu kullanın. Şimdiden size afiyet olsun

7

 

Ahçılar: Savaş Çömlek&Brooks Emerson

Tarif: Savaş Çömlek

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.