Bilim-TeknolojiManşet

Mercan kayalıkları sessizleştikçe deniz yaşamı tenhalaşıyor

0

Amelia Urry tarafından Grist’te yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Ayşe Koçak’ın çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Mercan kayalıklarının üzerine ürkütücü bir sessizlik çökmekte. Normalde oldukça sesli olan mercan kayalıları aşırı balık avı, arama, kirlilik,  ağartma işlemleri, aşırı sıcaklık ve okyanusların asitleşmesi nedeniyle boş ve sessiz kaldılar.   Bu sessizlik sadece korkutucu hayalet şehirlerdeki gibi uğursuzluk demek değil, kayalıklar için büyük tehlike de arz ediyor.

14...

Yavru balıklar ve diğer omurgasız canlılar, mercan kayalıklarının gürültüsü sayesinde onlara ulaşma yolunu bulur. Eğer kayalıklar sessizleşirse, dünyaya yeni gelen canlılar tarafından bulunması zorlaşır.   Phys.org’un haberine göre bilim adamları bu sonucu sağlıklı, koruma altında olan kayalıkların sesleriyle, etkilenmiş olanların seslerini karşılaştırarak elde etti.

Çalışma Filipinler çevresindeki adalarda farklı derecelerde koruma altında olan mercan kayalıklarının akustik kayıtlarını içeriyor. Araştırma koruma altında olmayan kayalıklardaki balık ve kabuklu canlıların, sağlıklı kayalıklardaki balık ve kabuklu canlıların ürettiği sesin üçte biri kadar ses ürettiğini söylüyor. Bu da larvaların yaşam alanını duyabilme mesafesinin on kat azalmasına neden oluyor ve yeni nesil deniz canlılarının sağlıklı nüfus sayısını yenilemesi ve koruyabilmesi üzerinde olumsuz etkilere sahip.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Amelia Urry

Yeşil Gazete için çeviren: Ayşe Koçak

(Yeşil Gazete, Grist)

You may also like

Comments

Comments are closed.