EnerjiManşet

“Mutlu Sinop” Günleri’nde nükleer karşıtı basın açıklaması

0

11-14 Aralık tarihleri arasında Feshane‘de gerçekleştirilen, açılışına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ve Sinop ilçe belediye başkanlarının da katıldığı renkli tanıtım günlerinde nükleer karşıtları Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santrali protesto etti, Nükleer karşıtları Mersin’i de anmayı ihmal etmedi.  Sinop, İstanbul ve diğer illerden nükleer karşıtları 13 Aralık cumartesi, saat 13’te Feshane önünde toplandı. İstanbul ve Sinop Nükleer Karşıtı Platform(NKP) ile K.Çekmece Sinoplular Derneği üyelerinin yaptığı basın açıklamasına, etkinliğe gelen Sinoplular da destek verdi.İlk olarak söz alan NKP üyesi Erhan Karaçay, Sinop ve Mersin’de yaşanan sürece değinerek, “Mutlu Sinop, Güzel Mersin bizim için Nükleer Santral projeleriyle kirletilemeyecek kadar değerlidir.” dedi. Erhan Karaçay’ın konuşmasının ardından Küçükçekmece Sinoplular Derneği başkanı Adnan Çakar, nükleer karşıtları adına basın açıklamasını okudu.

sinop feshane

Basın açıklamasının tam metni:

Sayın Basın Mensupları, Basın açıklamamıza katılan sevgili dostlar “mutlu” kentin mutlu kalmak isteğinde olan sevgili insanları.

Öncelikle önünde bulunduğumuz bina içinde şenliklerle tanıtımı yapılan Sinop günlerine ve bu cennet kentin, güzel ülkemizin felaketine neden olmaya aday Nükleer santral projesine karşı yapmış olduğumuz basın açıklamamıza hoş geldiniz.

Bildiğimiz üzere ülkemizde nükleer santraller kurulmak istenmektedir. Bunun ilk adımı olarak Akkuyu nükleer santrali ile ilgili ÇED raporu hazırlanmış ve jet hızıyla onaylanmış olup, nükleer karşıtları açısından itiraz ve mahkeme süreci başlamıştır. Bununla birlikte Sinop’la ilgili çalışmalarda hızlandırmaya çalışılmaktadır.

Dünyaya baktığımızda trajikomik bir durumla karşı karşıya bulunmaktayız. Sanayi devi Almanya’nın 2022 yılına kadar bütün nükleer santrallerini kapatma kararı aldığında dayandığı nokta olan yenilenebilir enerji kaynakları, bizden kat be kat azdır. Buna rağmen bizim altmış kilometre karelik alanda evet yanlış duymadınız altmış kilometre karelik alanda 225 000 ağaç keserek nükleer ada kurmamız her aklı başında insanda soru işareti yaratmaktadır. İnceburun yarım adasının tamamı ormanlık alan olduğu göz önünde bulundurulduğunda milyonlarca ağaç daha kesilecektir. Bu insanlar aynı zamanda Amerikanın 1978 yılından beri nükleer santral siparişi vermemiş olmasını da sorgulamaktadır.

Dünyada 2000li yıllara kadar 4500 Santralin yapılması planlandığı halde neden 443 taneden fazlası yapılmamıştır. 2006 yılına kadar 68’i Avrupa, 23’ü ABD, 7’si Kanada, 12’si Japonya’da olmak üzere 110 reaktörü neden kapatılmıştır? İsveç neden tüm nükleer santrallerini kapatma kararı almıştır? Avusturya 1979 yılında yaptığı tek santrali neden hiç çalıştırmadan kapatmıştır? Belçika neden 2 Aralık 2002 tarihinde elektriğin %50 üreten tüm nükleer santrallerini kapatma kararı almıştır? İspanya neden 55 adet Santral planlamışken 9 adet yaptıktan sonra 2006 yılı itibariyle nükleer santral yapmaktan vazgeçmiş ve 1 adet santralini kapatarak işe başlamıştır? Avrupa’da Finlandiya’da bir adet nükleer santral yapılmasından başka, yeni yapılan tek bir santral gösterebilir misiniz?

Bütün bu bilgilerin ışığında, kamuoyuna bu soruların cevabını vermek yerine içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle iş imkanı yaratılacak yalanıyla Sinopluyu nükleere ikna etmek istemektedirler. Oysa işin gerçeği iddia ettikleri gibi Onbin insan değil sadece üçyüz kişi istihdam edilecek ve çalışanların çok büyük çoğunluğuda yerelden olmayacaktır.

Biz Sinoplular olarak Gerze‘de canımızı dişimize takarak yoğun bir mücadele ile nasıl termik santral kurulmasına engel olduysak Sinop’ta da Sinop halkının topyekün mücadelesiyle nükleer santrale engel olacağız. Bizi yalanlarıyla ikna edemeyecekler. Mücadelemizle geri adım atacak olanlar nükleer lobiler olacaktır. Son sözümüz “mutlu” kenti mutsuz etmeyin. Mutluluğumuza gölge etmeyin! Sinop Çernobil olmasın. Nükleer inadından vazgeçin! Nükleere inat yaşasın hayat.

 

(NKP, Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.