Ekolojik YaşamManşet

Akansoy :“Çevreye duyarsızlık toplumda tedirginlik yaratıyor”

0
Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Asım Akansoy

Kuzey Kıbrıs’ta Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Asım Akansoy, 10 Aralık’ta Kuzey Kıbrıs Meclisi’nde Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken, hem topluma hem de doğaya karşı duyarlı bir konuşma gerçekleştirdi.

“…Kıbrıs adası bir bütündür ve bizlerin bir şekliyle çizmiş olduğumuz hayali sınırlar doğa tarafından tanınmamaktadır. Bu bakımdan Kıbrıs Sorunu’nun federal çatı altında çözümünü önüne hedef olarak koyan ve bunu hükümet programında da ifade eden bir hükümetin özellikle çevre konusunda iki toplumlu çalışmalardan uzak durması, bu noktada sivil toplumla işbirliğine gitmemesi anlaşılabilir bir durum değildir.” Sözleriyle konuşmasına başlayan Akansoy, Türkiye’den Kıbrıs’a döşenmekte olan su hattı projesi üzerine de şu konuşmayı yaptı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Asım Akansoy

Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Asım Akansoy

“…Suyu bir insan hakkı olarak ortaya koyarken bunun içerisinde öncelikle suya erişimi sağlamak devletin bir zorunluluğudur. Anayasamızda geçen “sosyal devlet” kavramı bu hakkı da kapsamaktadır. Bu konuda Hindistan’dan tutun da Güney Afrika’ya, Hollanda’dan Almanya’ya birçok ülkede mahkemelerin vermiş olduğu son derece önemli kararlar vardır. Bunları dünyanın merkezini Dikilitaştan ibaret görmeyenlerin dikkatlice incelemesi ve önce kendi insanına, önce kendi kurumlarına güvenerek yol haritasını belirlemesi gerekmektedir. Halbuki bugün geldiğimiz noktada suyu yönetmekle yükümlü temel daire konumundaki Su İşleri Dairesi yıllardan beridir uygulanan hatalı politikalarla bitirilmiş, Jeoloji ve Maden Dairesi gibi son derece önemli hizmetler sunan bir kurum yeni yatırımlardan mahrum bırakılmış ve günün sonunda hep bir ağızdan “biz bu suyu yönetemeyiz” deme noktasına gelinmiştir. Biz bu suyu yönetiriz değerli arkadaşlar. Yeter ki insanımıza güvenelim, yeter ki belli yatırımları hep birlikte planlayabilelim ve bu konuda kararlı bir duruş sergileyelim.”

Akkuyu Nükleer Elektrik Santrali

Asım Akansoy konuşmasında Akkuyu'dan Karpaz bölgesine kadar KIbrıs'ı da kapsayan çevre konularını ele aldı

Asım Akansoy konuşmasında Akkuyu’dan Karpaz bölgesine kadar KIbrıs’ı da kapsayan çevre konularını ele aldı

“..Özellikle Japonya’da yaşanan kazadan sonra dünyanın ileri gelen ülkeleri bu yatırımları yenilenebilir enerji yatırımları çerçevesinde ele almaya başladılar. Bu söylendiği zaman nükleeri savunan veya yenilenebilir enerji yatırımlarına mesafeli bakanların hemen dile getirdikleri ilk savunma “ama bunu yapan Almanya gibi güçlü ekonomiye sahip ülkelerdir” oluyor. Doğrudur! Ama Almanya veya diğer ekonomisi güçlü ülkelerin bu noktaya nasıl ulaştığını görmezden gelmek çok büyük bir hatadır. Tüm bu ülkeler ekonomilerini iyi bir noktaya taşırken bilime yatırım yapmış ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine bütçe ayırmıştır. Halbuki biz kendi ülkemize veya Türkiye’ye baktığımız zaman karşılaştığımız tablo şudur: “Bizim bilime ve teknoloji geliştirmeye ayıracak bütçemiz yoktur. Durun bakalım önce bir bütçemizi denkleştirelim, sonra bunlara da katkı yapmaya başlarız” deniyor. Halbuki bütçe olanaklarını geliştirmenin ve ekonomiyi kalkındırmanın yolu bu alanlara yatırım yapmaktan geçiyor. Dolayısı ile bütçeyi geliştirmenin ön koşulu olan bir durumu bütçede kaynak olmadığı gerekçesi ile ertelemek hiçbir şekilde kabul edilemez.”

Karpaz Bölgesi;

“..Daha birkaç sene önce dönemin hükümetinin yol yapma bahanesi ile yarattığı tahribat ortada iken aradan geçen süre içerisinde hiçbir adım atılmamış olması manidardır. Çevresel değerleri ekonomik faaliyetlere tercih edenler bilmelidirler ki varacakları nokta toplumun refahı ve huzuru olmayacaktır.”

Taşocakları konusunda;

“…Yeni bazı düzenlemelere gitmek durumundayız. Meclis’in çevre komitesi –ki tüm siyasi partilerden temsilcilerin bulunduğu son derece önemli bir komitedir- bu konuda yakın zamanda önemli çalışmalar gerçekleştirmiş ve sivil toplum örgütlerini de işin içine katarak bir görüş oluşturmaya çalışmıştır.

Bu komiteyle oldukça önemli bilgilerin ve önerilerin paylaşıldığını biliyorum. Aynı önerilerin Sn. Başbakan ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile paylaşıldığını da biliyorum. Ne komite üyeleri ne de diğer yetkililer hazırlanan raporları reddetmiş ve bu öneriler uygulanamaz demiştir. Gelin görün ki bu raporların gereği de yerine getirilmemiştir. Halbuki ekonomik faaliyetleri planlarken toplumdaki huzursuzluğu da görmek ve bunu gidermekle ilgili sorumluluk almak hepimizin görevidir. Dolayısıyla hükümetin ve özelikle ilgili bakanlığın bu konuda çalışma yapan meslek örgütlerinin görüşlerini dikkate alması sadece kendileri için değil, ülkede yaşayan tüm vatandaşlar için önemlidir.”

Akansoy konuşmasında sık sık, çevreye ve dolayısıyla topluma karşı sorumluluklarımızı yerine getirirken Kıbrıs’taki sivil girişime destek olmak gerektiğini hükümetin bütçe oluştururken tüm bunları gözönüne alması gerektiğini vurguladı.

 

Haber: Yelda Çubukçu

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.