Doğa MücadelesiManşet

Yunanistan’da da senaryo aynı: Halk altın madenine karşı, Polis sermayenin yanında

0

AntiGoldGr’de Stavroula Poulimeni tarafından kaleme alınan bizim ise Revolution News’den alıntıladığımız haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Eray Uygur ‘un çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Eldorado Gold’s şirketinin Halkidiki’deki Skouries altın madeni’ne karşı yapılan bir gösteride bir kez daha polis tonlarca biber gazı kullandı. Her yaştan 1.500’ten fazla gösterici Pazar günü Eldorado’ya bağlı Hellas Gold şirketinin el değmemiş bir ormanın ortasında kurmak istediği açık altın ve bakır ocaklarının olduğu bölgeye yürüdü. Maden, işleme tesisi ve iki devasa maden atığı barajı yapılmak üzere şimdiden yaklaşık 180 hektar ormanlık alan yok edildi.

6...

Son üç yılda maden yapımına karşı direnen gerek yerel halk gerekse daha kapsamlı dayanışma hareketleri verdikleri mücadelenin cezalandırılması ve aşırı engellemelerle karşı karşıya. Bölge halkından 300’den fazla kişi dağı, çevreyi ve halkın sağlığını korumaya yönelik çabalarıyla ilgili olarak mahkemeye çıkmak durumunda.

Protesto geçtiğimiz Pazar günü öğlen saatlerinde başladı. Göstericiler tesisin açık kapısından inşaat sahasına girdi. Birkaç dakika geçmeden polisin biber gazı ve ses bombası saldırısına uğradılar.

Yunanistan’da “Gezi” Kafası

8...

Göstericiler inşaat sahası dışına püskürtüldü ve tesisin kapısı kapatıldı. Ancak polis, insanları ormanın içerisinde kovalamaya devam etti ve yüksek miktarda biber gazı kullandı. Bölgeden ayrılmamaya kararlı olan göstericiler üzerlerine yağan gaz kapsüllerine rağmen üç saat daha orada kalmayı başardı. Tüm bölgenin biber gazının sebep olduğu beyaz bir bulut ile kaplandığı protestoda birçok gösterici solunum problemleri yaşadı ve bir kişi hastaneye kaldırıldı. Göstericiler mizah anlayışlarını koruyarak, kendilerine saldıran polislere üzerinde ‘Bizi dövmeyin. Biz size su getirdik. SOS HALKIDIKI’ yazılı su şişeleri ikram ettiler.

Bu, uzun süredir gerçekleştirilen ilk büyük protestoydu ve altın madenciliği karşıtı hareketin hala ne kadar güçlü olduğunu ve insanların Eldorado’yu Halkidiki’den kovalamaktaki kararlılığını ispatlar nitelikteydi. Halkın Koordinasyon Komitesi’nin basın açıklamasına göre: ‘Bir kez daha demokratik gösteri yapma hakkı, iktisadi kalkınmanın sunağında kurban edildi. Bir kez daha, Yunan polisi silahsız göstericilere vahşice saldırarak özel güvenlik gücü rolüne soyundu. Toprağımızı ve canımızı savunmaya sonuna kadar hakkımız var. Ne kadar şiddet uygularlarsa uygulasınlar nihai zafere ulaşana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Yakında Halkidiki’de suç işleyen failler yaptıkları için cevap vermek zorunda kalacaklar.’

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Stavroula Poulimeni

Yeşil Gazete için çeviren: Eray Uygur

(Yeşil Gazete, Revolution News, AntiGoldGr)

You may also like

Comments

Comments are closed.