EnerjiManşet

Dünyanın ilk yeşil elektrik enerji şebekesi Almanya’da kuruldu

0

Yenilenebilir enerji konusunda artık her gün bir yenilikle karşılaşıyoruz. Bütün bu yenilikler aynı zamanda, geleceğin enerji sistemini şekillendirmek adına gerçekleşiyor. Bu noktadan hareket eden Almanya’daki Mecklenberg ağı 5 MW/MW saat enerji depolama merkezi kurdu.

10 yeşil-enerji-şebekesi-232333

Bu tesiste 1600 pil kutusu ve bunların içinde 25,600 Lityum-magnezyum-oksit hücresi milisaniyeler içinde tepki verebiliyor ve frekansın dengelenmesinde büyük faydası oluyor.

Yeşil enerji içeren şebeke oluşturmak artık günümüzde neredeyse standart hale gelmiş durumda ama tamamen yeşil enerjiden oluşan bir şebeke oldukça zor. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de ani elektrik isteklerini desteklemenin oldukça zor olması. Mesela 5 megawatt’lık ani istek artışlarını karşılamak için 50 megawatt’lık kömür santrali kurmak gerekiyor. Bu santraller en düşük yüzde 70’de çalışmak zorunda kalıyorlar ve yüzde 2 oynama yapmak için yüzde 90 oranında çalışma gücüne alınmak zorunda kalıyorlar. Üstelik bu enerji ya fazlalık oluşturup boşa harcanıyor ya da yeşil enerjinin yerini kaplıyordu.

(Enerji Enstitüsü, Alternatif Enerji)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.