KadınManşet

Almanya’da borsada işlem gören şirketler için kadın kotası

0

Almanya’da koalisyon ortakları, borsada işlem gören şirketlerin denetleme kurullarının yüzde 30’unun kadınlardan oluşması konusunda anlaştı. Ancak iş dünyası kotaya tepkili.

Traders react in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange

Almanya’da Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti, 2016 yılından itibaren borsada işlem gören 108 Alman şirketinin denetleme kurullarına kadın kotası uygulaması getirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. 11 Aralık’ta kabineden de geçmesi beklenen düzenleme, söz konusu şirketlerin denetim kurulu üyelerinin yüzde 30’unun kadınlardan oluşmasını öngörüyor.

Kadın kotasını yerine getirmeyen şirketlere ise yaptırım uygulanması planlanıyor. Yeterli sayıda kadın üyesi olmayan şirketlerin denetim kurullarında kadınlar için ayrılan koltukların daha sonra boş bırakılması öngörülüyor.

Aile Bakanı Manuela Schwesig koltukların boş kalmayacağını, bu görevi yerine getirecek çok sayıda nitelikli kadın olduğunu belirterek, “Bu yasa, iş dünyasında kültürel dönüşümün öncülüğünü de yapacağı için cinsiyet eşitliği konusunda atılmış önemli bir adım” diye konuştu.

Yeşiller’den Renate Künast, “Kadınlara tüm alanlarda gerçek bir fırsat eşitliği sağlanması için çalışmalıyız” diyerek kota uygulamanın yeterli olmadığını kaydetti.

İş dünyasından ise daha sert açıklamalar yapıldı. Alman İşverenler Birliği’nden (BDA) yapılan açıklamada, böyle bir kota uygulamasının uzmanlık nitelikleriyle ilgili belirli kriterleri yok saydığı belirtildi.

Kota uygulamasının şirketlere ve çalışanlara zarar vereceğini savunan BDA, “bir seçimin yanlış cinsiyet nedeniyle geçersiz sayılmasının anayasal açıdan da sorun teşkil edeceğini” savundu.

(DW Türkçe)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.