Ekolojik YaşamManşet

Bergama altın madeninde siyanürlü kaza

0

Bergama Ovacık’ta yıllardır tüm hukuki engellere rağmen faaliyet gösteren altın madeninde korkulan olduğu öğrenildi. 21 Kasım Cuma gecesi madenin atık barajına siyanürlü atık çamur taşıyan boruda patlama meydana geldi. Bu kaza sonucu tonlarca siyanürlü atık maden yakınındaki dereye karıştı.

Kazanın ardından yıllardır madenin tehlikelerine dikkat çeken Ege Çevre ve Kültür platformu  Eş Sözcüleri Burçak Kahraman Uysal ve Prof.Dr Ali Osman Karababa  aşağıdaki açıklamayı yaptı.

 BERGAMADAKİ SİYANÜR KAZASI KARARTILMASIN! MADEN DERHAL KAPATILSIN!

Bilimsel raporlara ve Danıştay kararlarına rağmen yıllardır hükümetlerce çalışmasına göz yumulan, uğruna yönetmelikler hazırlanan, değiştirilen, Bakanlar Kurulu kararları alınan, açık veya gizli aflar çıkarılan Bergama-Ovacık Altın Madeni işletmesinde ne yazık ki istenmeyen ancak beklenen oldu. 21 Kasım Cuma günü madenin ikinci atık barajına siyanürlü çamur taşıyan boru patladı. Bu kaza ile birlikte dereye karıştığı tahmin edilen  tonlarca siyanürlü bileşikler ve ağır metaller içeren atık doğada kontrolsuz biçimde çevre ve halk sağlığını tehdit ediyor.

Bugün, Bergama Ovacık altın madeninde meydana gelen kaza ile ilgili başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere sorumluluğu bulunan tüm yetkili kurum ve kuruluşları göreve çağırıyor, hukukun üstünlüğü ve bilimsel gerçekler doğrultusunda maden işletmesinin faaliyetlerinin bir an önce durdurulmasını, olası felaketler için önlem alınmasını istiyoruz.

Altıncı şirketin, cuma gününden bu yana bütün vardiyaları alarma geçirerek kazanın izlerini yok etmeye çalıştığı bilgileri geliyor. Böyle bir ortamda altın madeninin yaşanan sorunla ilgili “rutin tamir ve bakım” açıklaması yapmasını suçu karartma ve geçiştirme çalışması olduğunu düşünüyoruz. Haziran 2006 yılında Eşme ve köylerinden yaklaşık 1500 yurttaşın siyanürle zehirlendiği Kışladağ Altın Madenindeki kazanın karartılması gibi bu kazanın da karartılacağı endişesini taşıyoruz.

Başta Narlıca köylüleri olmak üzere, yöre halkı endişe ve korku içindedir. Kaza ve sonuçları ile ilgili kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilerek halkın kaygı ve endişesinin önüne geçilmesi ve çevre ve halk sağlığı açısından gerekli önlemlerin alınması konusunda ilgilileri uyarıyoruz.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise yıllardır madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunduklarını ve madene karşı yaptıkları mücadelelere karşılık madenin faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Haklarında maden şirketi tarafından açılan davaların devam ettiğini söyleyen Erol Engel yöre halkında kanser vakalarının çok arttığını ancak yakınları madende çalışanların ücretsiz yapılacak olan sağlık taramalarından bile kaçındıklarını ifade etti. Bunun nedeninin kanser çıkarlarsa yakınlarının işten çıkarılacağı korkusu olduğunu söyledi .

Cuma gecesinden bu yana maden çalışanlarının genel bakım var denilerek çalıştırıldığını ancak yapılan çalışmanın bakım çalışmaları olmadığının altını çizdi.

Cuma gecesinden bu yana aralıksız yoğun bir şekilde çalışma yapıldığını vurgulayan Erol Engel Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elemanlarının bölgede inceleme yaptığını, toprak ve su numunelerinin alındığını söyledi.

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.