ManşetTarım-Gıda

Yeryüzüne Özgürlük Derneği “Vegan Beslenme Tablosu” yayınladı

0

Yeryüzüne Özgürlük Derneği, 1-30 Kasım Dünya Vegan Ayı etkinlikleri kapsamında vitamin ve minerallerin hangi bitkisel gıdalarda bulunduğunu gösteren resimli bir tablo yayınladı

Dernek tarafından Türkçe’de bir ilk olduğu belirtilen tabloda dünyadaki benzer tablolardan esinlenilmekle birlikle Türkiye`de yaşayan veganların kolay ve ucuza bulabileceği yiyeceklere öncelik verildiği vurgulandı.

36 vegan beslenme tablosu basın görseli...

Tablodaki bilgiler, sadece veganlara değil bitkilerin mucizesinden faydalanmak isteyen veya gut hastalığına, kolesterole, kalp-damar hastalıklarına çare arayan herkese hitap ediyor. Mesela günde 50 gram kabak çekirdeği yemek, magnezyum ve çinko ihtiyacımızın yarısından fazlasını, lif ve protein ihtiyacımızın üçte birini karşılıyor. Gün boyunca yemeklerimize serpiştireceğimiz 10 gram nane, demir ihtiyacımızın yarısını, omega-3 ihtiyacımızın çeyreğini ve kalsiyum ihtiyacımızın beşte birini karşılıyor. Tabloda D vitamini sıkıntısını aşmak için mantarları güneşte kuruttuktan sonra yemek gerektiği gibi ilginç bilgiler de yer alıyor.

Bitkisel gıdalardaki vitamin ve minerallere ilişkin raporun yayınlanması ile ilgili Yeryüzüne Özgürlük Derneği adına açıklamada bulunan Özge Özgüner, ““Herkesi hiçbir canlının eti için öldürülmediği ve sütü için tecavüze uğramadığı bir dünya adına vegan olmaya çağırıyoruz”. Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nin, dünyadan köleliğin ve sömürünün silinmesi için farkındalık yaratmaya çalışan bir kurum olduğunun altını çizen Özgüner; dernek üyeleri olarak günümüzde en az konuşulan hayvan köleliği meselesini de eylemlerinin odağına almış olduklarını kaydetti.

37

Dernek üyesi Güray Tezcan ise bu tablodaki gıda önerilerinin yalnızca hayvan ürünlerine değil aynı zamanda ilaçlara alternatif olabileceğini belirterek, “Kendimize iyi bakmayı öğrenirsek sağlımızı kâra indirgeyen ve hayvan deneyleriyle ilerleyen ilaç endüstrisine muhtaç kalmayız. Kendine bakmak, hayvan özgürlüğü mücadelesinin bir parçası; çünkü biz de birer hayvanız” şeklinde konuştu.

Bu rapordan önce hazırlanan Türkçe rapor Vegan Kolektif tarafından, Amerikan Beslenme Derneği`nin vegan-vejetaryen beslenme raporunu baz alınarak hazırlanmıştı.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nin Vegan beslenme tablosu

Vegan Kollektif tarafından hazırlanan Vegan-vejetaryen beslenme raporu

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.