ManşetTürkiye

Dersim: Salonda tatlı sözler, sokakta (yine) biber gazı

0

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün partisinin il kongresine katılıp, sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüşmek için Dersim’e gidip cemevini ziyaret etti.

Davutoğlu’nun ziyaretini protesto etmek isteyen bir gruba polis gazla saldırdı. Alevi dernekleri ise ziyaret öncesinde açıklama yaptı.

Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile yaptığı Dersim ziyaretinde önce valiliği ziyaret etti.

Ardından kent merkezinde bulunan Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi’ni ziyaret etti.

Başbakan Davutoğlu, cemevi bahçesinde bulunan Pir Sultan Abdal’ın heykeli önüne geçerek, eşi Sare Davutoğlu ile fotoğraf çektirdi. Davutoğlu, daha sonra beraberindekilerle, cemevinde, dernek yetkilileri ve Alevi dedeleriyle görüştü.

Davutoğlu: Resmi ideoloji ile gelecek inşa edilemez

Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Herkesin Dersim olaylarıyla ilgili kanaatleri farklı olabilir. Bunları tarihi araştırmalar içine sokabiliriz, o tarihi araştırmaların neticesini de bekleyebiliriz.

“Oğlumu benden sonra asın” diye yalvaran bir babanın göz önünde oğlunu asan bir zihniyet zalim bir zihniyettir. Biz yüzleşiyoruz ve söylüyoruz. Size zulmedildi ve ayıp edildi.

“Aslında herkes bir şeyleri sakladı, onlarca yıl bu topraklarda. Şimdi saklanma vakti değil, şimdi herkesin onurla, gururla öne çıkıp ne düşüncedeyse, ne ideolojideyse, hangi etnik veya mezhebi veya dini arka plandan gelmişse gururla, onurla bunları dile getirme vaktidir.

“İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza’nın idama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti. Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez. Hepimizin yaşadığı acıları paylaşarak konuşacağız.

“Artık zihnimizdeki duvarı yıkalım. Bir daha kimse bir duvar örme cesareti göstermesin. Madımak dediğimizde, Başbağlar’ı, Berkin Elvan dediğimizde Yasin Börü’yü Burak Can’ı da hatırlayalım.

Tunceli Üniversitesi Munzur Üniversitesi olacak

“Dersim’de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı Dersim Müzesi olacak. Bunu için 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdik. Ziyaret ettiğimiz bütün yerlerin yolları yapılacak. Rektörümüz üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olmasıni istedi biz de kabul ettik. Empati yapıp psikolojik eşiği aştıktan sonra hepimizin üzerinde durması gereken eşit vatandaşlık bilincini geliştirmektir.”

Protestoya gazlı saldırı

Ziyaret öncesinde kentte çok fazla polis görevlendirildi. Davutoğlu’nun valilikte bulunduğu sırada kent merkezinde toplanan bir grup “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Ali İsmail ölümsüzdür”, “Dersim’den defol” sloganları attı. Göstericiler, Başbakan Davutoğlu’nun cemevinin ardından ziyaret edeceği Tunceli Belediye binası önüne gitmek için yürüyüşe geçince polis gazla müdahale etti.

Davutoğlu yaşanan protestolar nedeniyle Dersim Belediyesi ziyaretini iptal ederek Tunceli Üniversitesi’ne geçti.

Alevi derneklerinden ziyaret öncesi açıklama

Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu, Davutoğlu’nun Dersim ziyareti öncesinde yaptığı ortak açıklamada Aleviler muhatap alınmadan Alevilerin sorunlarının çözülemeyeceği belirtilerek hükümetin uzun süredir sorunları çözmek yerine oyalama taktiği uyguladığı belirtildi.

“Geçmiş tarihimizle yüzleşilmeli, özellikle Alevilere yönelik  katliamlarda devletin gizli arşivleri açılmalı, karanlıkta kalan noktalar aydınlatılmalı, gerçek sorumlular açığa çıkarılmalı. Alevi toplumunun acıları giderilmeli.

“Tek taraflı olarak, sorunun muhatapları bilgilendirilmeden, sorunlar müzakere edilmeden, yapılacak açıklamaların bizler için bir bağlayıcılığı olmayacaktır. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun inancımızın kutsal toprağı Dersim’de yapacağı açıklamaları bu çerçevede değerlendirmekteyiz. Çözümün adresi bellidir. Biz muhataplar olarak hazırız.”

BİANET

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.