Hafta SonuManşet

[Sürdürülebilir Yaşam Filmleri] Gringo Trails / Turistin Ayak İzi

0

7-8-9 Kasım tarihlerinde 11 ilde gerçekleştirilen Sürdürebilir Film Festivali kapsamında gösterilen Gringo Trails/Turistin Ayak İzleri büyük bir endüstri haline gelen turizm sektörünün son 30 yılda nasıl değişimlere uğradığını ve bu değişikliğin başta doğaya ve ekosisteme ne kadar zarar verdiğini anlatan bir belgesel olarak izleyicinin karşısına çıkıyor.

32...

Antropolog Pegi Veil’in imzasını taşıyan Gringo Trails/Turistin Ayak İzleri, Bolivya Amazonlarından başlayıp, Tayland’ın parti sahillerine, Timbuktu çöllerinden, Mali’ye, Bütan’ın nefes kesici güzelliklerine kadar uzanıp Turistin Ayak İzi’nin doğayı nasıl tahrip ettiğini gözler önüne seriyor.

İnternet çağının sınır tanımadığı küreselleşen dünyada insanların el değmemiş doğal güzellikleri bulup, keşfetmesi ve tahrip etmesi kaçılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Gringo Trails/Turistin Ayak İzleri, 1981 yılında Bolivya ormanlarında kaybolan Israil asıllı gezgin Yossi Ghinsberg bu deneyimini kitaplaştırdıktan sonra Bolivya ormanlarını merak edip gelen turistlerin eko sisteme farkında olmadan ne kadar zarar verdiklerini anlatarak başlıyor. Sonrasında Tayland’ın takım adalarının yıllar önce eşsiz güzelliklerine tanık oluyoruz. Zamanla insanlığın doymak bilmeyen bilinçsizce şekillenen keşfetme merakıyla el değmemiş sahillerin bir çöplük haline nasıl dönüştüğüne içimiz burkularak tanıklık ediyoruz.

Sürdürebilir Turist Olmak Mümkün!

İnsanların yaşarken gözden kaçırdığı küçük detaylar, gezerken yeni yerler keşfederken de bilinçsizce hareket ettiğini, tüketme alışkanlığın frenleyemediğini belgesel boyunca gözlemleyebiliyoruz.  Diğer taraftan ise doğal güzellikleri koruma, yaşatma konusunda ise alternatiflerin olması gerektiğini mesajını alıyoruz. Belgeseli izlerken, turist olarak keşfetmek istediğimiz yerlerin kültürüne de doğal güzelliklerine en az zararı vererek (iz bırakmadan) gezebilmenin mümkün olduğunu düşünebiliyoruz.

Gringo Trails/Turistin Ayak İzleri belki de bugüne kadar gözden kaçırdığımız turist kimliği ile gezdiğimiz, keşfettiğimiz yerleri doğal yapısını farkında olmadan değiştirdiğimizi, tahrip ettiğimizi etkili bir şekilde vurguluyor. İzlenmesi gereken bir belgesel olan Gringo Trails/Turistin Ayak İzleri belgeselini yakında yayın hayatına başlayacak olan Sürdürebilir Yaşam TV internet sitesinden izleyebilirsiniz.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.