EnerjiManşet

İspanya Hükümeti, Arctic Sunrise’a el koydu

0

Greenpeace gemisi Arctic Sunrise, Kanarya Adaları’nda petrol aramalarına karşı gerçekleşen eylem sonrası İspanya Hükümeti tarafından alıkonuldu. Artic Sunrise, 6 ay önce Rusya Hükümeti tarafından serbest bırakılmıştı.

Greenpeace Artic Sunrise during Protest Against Repsol in Canary Islands, Spain

İspanya Ulaştırma ve Bayındırlık İşleri Bakanlığı, Salı gecesi Greenpeace gemisine el koydu ve gemi kaptanı için ‘deniz trafiği kurallarını ihlal etmek’ten soruşturma başlatılmasını istedi.

Cumartesi günü Greenpeace eylemcileri, Repsol Petrol Şirketi’nin Rowan Renaissance isimli sondaj gemisine yanaşırken, botları İspanyol donanmasının saldırısına uğramış, bir aktivistin bacağı kırılmış, bir aktivist ise hafif yaralanmıştı. Aşağıdaki görüntülerden saldırı anını izlemek mümkün:

İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenés, İspanyol medyasına, uluslararası denizcilik anlaşmaları gereğince, İspanyol donanmasının ‘orantılı güç kullanımı’ yolu ile ‘açık suç unsurlarını ortadan kaldırma’ görevini yerine getirdiğini belirtti.

Greenpeace, geminin alıkonulmasını ‘gereksiz ve orantısız bir tepki’ olarak değerlendirdi.

Greenpeace İspanya Direktörü Mario Rodriguez konuyla ilgili ‘Bu durum, çevreyi korumak için uğraşan tüm insanlara karşı yapılmış bir hak ihlalidir. İspanya Hükümeti’nin, umursamaz petrol arama faaliyetlerine karşı çıkan milyonlarca insanın yanında yer alan barışçıl bir çevre örgütüne karşı ne kadar kolay bir şekilde bir petrol şirketinin, Repsol’ün, çıkarlarının yanında yer alabildiğini gözler önüne seriyor’ dedi.

Henüz bir hafta önce 200,000 Kanarya Adalı, Lanzarote and Fuerteventura adaları açıklarında sondaj yapmayı planlayan Repsol Petrol Şirketi’ni protesto etmişti. Ekonomisi turizme bağlı olan halk ve çevreciler, oluşabilecek bir petrol sızıntısının deniz ekosistemine zarar vermesinden endişe ediyor.

Arctic Sunrise’ın Rusya’da dokuz ay boyunca alıkonulduktan sonra serbest bırakılmasının üzerinden yalnızca altı ay geçti. Artic Sunrise, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki petrol arama faaliyetlerine karşı düzenlenen eylemlerde, Gazprom petrol platformuna çıkma teşebbüsünde bulunulması neden gösterilerek alıkonulmuştu.

İspanya Hükümeti geminin kaptanı ve mürettebatını tutuklamadı, ancak Arctic Sunrise’ın serbest bırakılması için 50,000 € talep ediyor.

 

(Yeşil Gazete, Guardian)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.