ManşetYeşillerden

Cem Özdemir: Türkiye’nin daha çok Yeşillere ihtiyacı var

0

Almanya Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Cem Özdemir Avrupa Yeşiller Partisi Konsey toplantısı ana tema konuşmasını yaptı.

Konuşmanın başlıkları şöyle:

  • En çok katılımcılı konseyimizi gerçekleştiriyoruz, şu an 300 kişi bu salonda. İstanbul’da Yeşiller Konseyi’ni yapmak oldukça özel. İstanbul tarihi farklı kültürleri bir arada bulundurmasıyla Avrupa tarihinin bir şablonu oldu, ama dini tahammülsüzlük ve ultra-milliyetçilik bu şablonu tekrar tekrar tehdit etti. İstanbul’u bir de gelecekte ebedi kalmak için üzerine anıtlar diken liderlerinin bazen büyük bazen çılgın hayalleri tehdit etti. Şu anki liderin hayalleri betondan ve plastikten  ibaret. Merak ediyorum gelecek nesiller İstanbul’un neyine hayran kalacak? Alışveriş merkezleri, sayısız havalimanları, ardı ardına açılan Boğazlara mı yoksa Ayasofya ve Haliç’e mi?
  • Bildiğiniz gibi cumhurbaşkanın medya imparatorluğunda manşetlerde pek  iyi yer almadım. Hatta o zamanın başbakanı, şimdi cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istenmeyen kişi ilan ettiği benim için tekrar İstanbul’da olmak ayrıca güzel.
  • 2004’te İstanbul’da Yeşiller Partisi toplantımızı hatırlıyorum, o zaman Türkiye’deki reform süreci ve Avrupa Birliği için çok umutluyduk. Maalesef pek  umut kalmadı. İnanıyorum ki her iki taraf, Türkiye ve AB, birbirinden uzaklaştıkça kaybediyorlar. Bu Konsey toplantısı da gösterecek ki Türkiye ile ilişkilerimiz göz ardı etmek veya vazgeçmek için çok önemli.
  • Hepimize, özellikle dışarıda yanlış hikâyeleri anlatanlara hatırlatmak isterim ki Türkiye’de Müslüman nüfus olması AB sürecinde hiçbir zaman önemli olmadı. Açık konuşalım, Türkiye’nin problemleri demokrasi, ifade özgürlüğü ve sansür. Türkiye 2004’teki toplantımızdan beri yanlış yolu seçti.
  • Herkes Türkiye’nin çok yol aldığını kabul ediyor, ekonomik büyüme, altyapı, Kürtlerle barış süreci. Ama hepsinin bir bedeli oldu. Artan çevre hasarı, Türkiye’yi özgün yapan doğası ve biyoçeşitliliğinin kaybı, zengin ve fakirin arasındaki uçurumun büyümesi, işçilerin hakları ve güvenliklerinin hiçe sayılması, sivil haklar üzerindeki baskı ve artan kutuplaşma.
  • Gezi Protestoları artan beklentiler ve büyüyen sinirin dışa vurumuydu; daha çok demokrasi, yaşam hakkını savunma, protesto hakkını savunma isteğiydi. Partnerimiz Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi bu protestolarda kendi rolünü oynadı. Türkiye’nin daha çok ve daha güçlü Yeşillere ihtiyacı var!

Göçmen Krizi

  • Avrupa’da koltuklarımızdan oturarak yargılamak kolay, Ürdün ve Lübnan gibi Türkiye de ülkeye aldığı inanılmaz sayıda göçmen için saygıyı hak ediyor. Birleşmiş Milletler 1,6 milyon göçmenin Türkiye’de olduğunu raporluyor. Türkiye’nin yardımımıza ihtiyacı var. Sadece insani yardıma değil, daha çok göçmeni Avrupa Birliğine kabul etmemize de ihtiyaç var.

IŞİD

  • Türkiye IŞİD’e karşı Kürtlerle birlikte savaşma ve böylece Kürtlerle uzlaşma fırsatını tepti. Kürtler ve Türkler birlikte IŞİD’e karşı savaşsaydı, nasıl güçlü bir mesaj olurdu? Nesiller bunu konuşurdu. Olmadı. Düşmanımın düşmanı arkadaşımdır felsefesi Türkiye’yi hiçbir yere götürmüyor.

Sorunların köklerine inmeliyiz:

  • İklim değişikliğiyle savaşmalıyız!
  • Tarımsal ödenek sistemimizi değiştirmeliyiz!
  • Çatışma bölgeleri ve diktatörlere silah satmamalıyız!

Bizi bir araya getiren Yeşil Vizyonumuz:

  • Biz Yeşiller daha iyi bir çevre, hem insanlara hem de gezegenimizin geleceğine hizmet eden bir ekonomi için savaşıyoruz.
  • Biz insanların, nereden gelseler, neye insanlar ve her kimi sevseler de kendilerini ifade edebilecekleri katılımcılık istiyoruz
  • Avrupa Birliği her zaman barış, özgürlük ve refah projesi oldu. Eski milliyetçi tarfilere dönmek bir seçenek değil. Avrupa’da barış kırılgan, ama demokrasi de öyle. Birlikte bölücü ve gerici düşüncelere karşı duralım.
  • Bu konseyde bizim onlara karşı Yeşil cevaplarımızı konuşacağız, ve ben inanıyorum ki cevaplarımız hazır. Bu yüzden Türkiye dahil tüm Avrupa’da daha çok Yeşillere ihtiyacımız var.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.