İklim KriziManşet

BM Raporu: İklim değişikliği kati, eylem şart

0

BM’nin iklim değişikliği girişim ve müzakerelerinin bilgi temelini oluşturan yetkili, bağımsız yapı Uluslararası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), bu sene boyunca yayınladığı 5. Değerlendirme Raporu’nun (AR5) son kısmı Sentez Rapor’u Pazar günü, bir hafta süren bir nihai toplantıların ardından yayınladı.

syr_team

IPCC AR5 çekirdek yazar takımı

116 sayfalık sentez rapor, iklim değişikliğinin kati ve kesinlikle insan kaynaklı olduğunun altını çiziyor,
etkilerinin her hâlükârda görüleceğini yazıyor, ve acil eylem alınmadığı takdirde felaketlere yol açacağının altını çiziyor.

AR5, insanların başta kömür ve petrol gibi fosil yakıtları yakmak gibi faaliyetleri sonucu salınan karbondioksit ve başka sera gazları sonucu deniz seviyesinin şimdiden yükselmeye başladığını, kutuplarda buzulların eridiğini, ve okyanuslarda hayatı tehdit edercesine asitleşme görüldüğünü yazdı; devam eden iklim değişikliğiyle canlı türlerinin büyük bir kesimini artan bir soy tükenme riskiyle karşı karşıya kalacağını, bunun yüzyıllar süreceğini belirtti; ülkelerin gelişme seviyesinden bağımsız olarak her yerde daha mağdur durumdaki insanlar ve toplulukların iklim değişikliği karşısında daha yüksek risk altında olduğunu yazdı.

İklim bilimcileri, ısınma eğiliminde tespit edilen 15 senelik bir yavaşlamanın ısınmayı durdurmadığını ve uzun vadeli eğilimi etkilemediğini söylediler. Raopor, atmosfere saldığımız karbondioksitin etkilerinin tek başına ısınmanın on yıllarca devamı için yeterli olacağını tekrarlıyor.

IPCCC başkanı Rajendra Pachauri, “İklim değişikliğini kısıtlı tutma imkanımız var” dedi; konuşmasında “Çok sayıda çözümümüz var, ve bunlar ekonomik ve insani gelişmeye imkan sağlayan çözümler. İhtiyacımız olan tek şey değişim iradesi. Bu iradeyi toplama motivasyonunun iklim değişikliği biliminin sağladığı bilgi ve kavrayışça sağlanacağına güveniyoruz” noktasını vurguladı.

Rapor, sera gazlarını kısıtlamaya yönelik artan politikalara rağmen, son on yılın daha öncesinden daha fazla salımla sonuçlandığı uyarısında bulundu. IPCC raporunun sera gazlarını azaltma seçenekleri kısmının oturum başkanı Youba Sokona “Eyleme geçmeyi ne kadar geciktirirsek, uyum sağlamamız o kadar zor olacak” dedi, ve acil önlem alma çağrısına “geri dönüşü olmayan bir iklim değişikliğinin devasa riskine karşı, salımları azaltmanın getireceği riskler idare edilebilir şeyler” dedi.

Sentez Rapor’a bu linkten ulaşabilirsiniz.

Raporun, Paris’te önümüzdeki sene gerçekleşecek ve Kyoto sonrası süreç için bir iklim anlaşması çıkarmamız elzem olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 21 Taraflar Konferansı’na (COP-21) doğru  siyasetçiler ve bürokratlar için önemli bir kaynak olacağına inanılıyor.

(Yeşil Gazete, RTCC)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.