DünyaManşet

Mescid-i Aksa kapatıldı

0

İsrail kamu güvenliği bakanı yeni bir talimat verilene kadar Mescid-i Aksa’nın tüm ziyaretçi ve cemaate kapatıldığını duyurdu, Filistin lideri Mahmut Abbas kapama kararını “savaş ilanı” olarak tanımladı. Mescid-i Aksa 1967’den beri kapatılmamıştı.

3 mescidi aksa

Çarşamba günü Doğu Kudüs’te Yehuda Glick isiminde aşırı-sağ hahamın motosikletli bir tetikçi tarafından vuruldu. Yehuda Glick Mescid-i Aksa alanında Yahudilerin ibadet edebilme haklarının sağlanması için lobi çalışması yürütüyordu. İsrail polisi Perşembe günü Glick’i yaraladığı iddia edilen Filistinli Mutaz Hijazi’yi öldürdü. Ölümlerin ardından Kudüs’te Filistinli gençler ve İsrail güvenlik güçleri arasında gerilim ve çatışmalar arttı.

İki hafta önce İsrail otoriteleri Mescid-i Aksa’ya girişleri 50 yaşın üstündeki Filistinlilerle kısıtlı tutunca Filistinliler ve polis arasında çatışmalar başlamıştı. Mescid-i Aksa girişinde 400 kadar kişi toplanmış ve polise taş atmışlardı, polis de ses bombalarıyla karşılık vermişti. Çatışmalarda üç kişi yaralanmış ve tutuklamalar olmuştu.

Filistin lideri Abbas’ın sözcüsü gerilimin artmasından İsrail hükümetini suçlu tuttu ve Mescid-i Aksa’nın bu sabah kapatılmasıyla gerilimi tırmandırmakla suçladı. (ÖK)

(Al Jeezera, RT, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.