Doğa MücadelesiManşet

İstanbul Kent Savunması, “Validebağ’da İstanbul’un yaşam savunucuları olarak nöbetteyiz, bekliyoruz”

0

Validebağ Direnişi’ni örgütleyen sivil insiyatiflerden İstanbul Kent Savunması sabah 04:22 itibarı ile yayınladığı basın açıklamasında Validebağ Direnişi’nin son durumu hakkında bilgi verdi.

13 validebağ...

“Validebağ’da İnşaat Durdurulacak” haberlerinin içeriği ile direnişin görüşlerini yansıtan basın açıklamasında ana akım medyada yansıyan haberleri eleştirilerek haberin birçok bakımda yanıltıcı olduğu belirtildi. Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde Validebağ ile toplantıya “Validebağ Gönüllüleri”nin katıldığı yönünde bilgi bulunduğu ancak bunun yanlış olduğu dile getirilen açıklamada haberlerde, “Validebağ direnişçilerini “mahalle sakinleri/dışarıdan gelenler” biçiminde bölmeye yönelik kasıtlı bir ifade” kullanıldığı vurgulandı.

İstanbul Kent Savunması tarafından yapılan basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

“Validebağ direnişimizin 9. akşamında gerçekleşen eylem sonrasında, medyada Hürriyet mahreciyle yaygınlaşan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapma gereğini duyduk, dostlarımızın bilgisine sunuyoruz:

28 Ekim günü Validebağ direnişine yönelik şiddetli polis saldırısının ardından yaptığımız “aktif ve kitlesel” destek çağrısı anlamlı bir yanıt bulmuş, 9. günündeki nöbetimize çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasal parti ve binlerce İstanbullu sıcak dayanışma duygularıyla katılmıştır. Nöbetimizde İstanbul Kent Savunması adına yaptığımız basın açıklaması ekte yer almaktadır. Eylemde Çamlıca Konakları sakinlerinden Ali Müfit Gürtuna da bir konuşma yaparak, Üsküdar Belediyesi, Kaymakamlığı ve İstanbul Valiliği tarafından mahalle sakinlerine, inşaat hakkında İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı Üsküdar Belediyesi’ne ulaşana kadar inşaatın durdurulacağı ve mahalledeki polis ablukasına son verileceği sözünün verildiğini duyurmuştur.  Konuşmaların ardından nöbetimiz devam etmektedir.

Eylemin ardından Üsküdar Belediye başkanı tarafından Hürriyet gazetesine yapılan açıklama temel alınarak yapılan “Validebağ’da uzlaşma” haberleri yaygınlaşmıştır ancak söz konusu haber içeriği birçok bakımdan yanıltıcıdır.

Öncelikle bugün yapıldığı belirtilen toplantıya haberdekinin aksine Validebağ Gönüllüleri katılmamıştır.  Haberin Radikal’deki versiyonunda yer alan “Tarafların, mahalleye dışarıdan eylemcilerin gelmesi üzerine masaya oturdukları belirtildi” ve Milliyet’teki versiyonunda yer alan “… arsanın çevresinde bir grubun bekleyişi ise devam ediyor” ifadeleri Validebağ direnişçilerini “mahalle sakinleri/dışarıdan gelenler” biçiminde bölmeye yönelik kasıtlı bir ifadedir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Nöbetin ilk gününden beri ifade ettiğimiz gibi, üzerinde cami yapılmak istenen ve bir “mezbelelik” veya “arsa” olmayıp üzerindeki erik ağaçlarıyla Validebağ korusunun bir parçasını oluşturan alan, tüm İstanbulluların ortak, kamusal varlığıdır. Bu alanın savunulması Validebağ korusunun tamamının, Üsküdar’ın ve İstanbul’un yağmaya karşı savunulmasıdır; nöbete İstanbul’un dört bir köşesinden destek veren yurttaşlar en temel haklarımızdan biri olan doğayı koruma hakkını kullanmaktadır.

Bu yüzden nöbetimiz bütün İstanbul’da ve giderek ülkenin dört bir yanında yankı bulmuş; ortak savunmamız belediye başkanını geri adım atmak zorunda bırakmıştır. Ortak savunmamız sayesindedir ki, günlerdir mahkeme kararlarını uygulamayarak ve karara uyulmasını isteyen yurttaşlara karşı şiddete başvurmaktan kaçınmayarak suç işleyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, direnişin 9. gününde mahkeme kararına uyacağını nihayet söylemek zorunda kalmıştır. Ancak bu ne bir uzlaşma, ne de bir lütuftur: Belediye başkanı bu sözleriyle günlerdir açıkça suç işlediğini itiraf etmektedir. Ancak hala yürütmenin durdurulması kararına itiraz edildiğini söyleyerek, Validebağ Korusu’nun 1. Derecede SİT alanı olduğu gerçeğini gözden gizlemeye; yanıltıcı ifadelerle yeni hukuksuzluklara kapı aralamaya çalışmaktadır.

Bizler mahalle sakinleri ve İstanbul’un dört bir yanından gelen yaşam savunucuları olarak nöbetteyiz, bekliyoruz: Validebağ Korusu’na yönelik bütün rant ve yağma planlarına son verilmelidir. Validebağ Korusu’nu yağmaya açmayı amaçlayan kaçak inşaat durdurulmalı; mahallede devam eden polis kuşatması kaldırılmalıdır.

Bugüne kadar Validebağ konusunda sayısız yalana başvuran; basına yaptığı en son açıklama çelişki ve yanıltmalarla dolu olan belediye başkanını yeni oyalamalara ve hukuksuzluklara başvurmaması konusunda uyarıyoruz. Uymak zorunda olduğunuz mahkeme kararına uyun, kaçak inşaatı durdurun, iş makinelerinizi alandan çekin, mahalledeki polis ablukasını kaldırın.

İSTANBUL KENT SAVUNMASI”

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.