Köşe Yazıları

Validebağ Korusu’ndan – Fatoş Çırnaz

0

Yaklaşık 10 gündür Validebağ Korusu’na gitme eylemini yürürlüğe koyabilsem de, aslında süreci baştan beri takip ediyorum. Hatta ilk gün gittiğimde bazı notlar aldım gazeteci edasıyla belki paylaşırım Yeşil Gazete okurlarıyla diye. Fakat duvarın dibinde oturan 6-7 kadından oluşan grup fotograf çekmemi istemedi. “O kadar azız ki” dediler, halbuki küçük masaları,imza topladıkları kağıtlar, çayları, soğuk içecek kutuları, sade dövizleriye o kadar mütevazı, bir o kadar da naiftiler…

Çok utandım kendimden. Hergün birkaç saatte olsa gelebilme, destek olma, işe yarama sözü verdim kendi kendime. Hemen telefon numaraları aldık birbirimizden.

validebağ 8...

Foto: Fatoş Çırnaz

AKP yanlılarının halkı direnenlerden soğutmak için kullandıkları yöntemleri anlattılar. Söz konusu alan 10-15 yıldır zaten betonumsu durumda, düzenlenmemiş. Çocuk parkı, yeşillendirme çalışması hiç mi hiç yapılmamış. Halbuki yeşil alan olarak gözüküyor belediye parsellerinde. Ayrıca arabaları için otopark gereksinimleri yok. Kapalı ve açık otoparkları var bolca.

Son günlerde özellikle hafta sonundaki yürüyüş ve ve direnişden sonra polis tutumunu değiştirerek yüksek tellerden duvar ördü halkla arasına. Bundan sonra gördüğüm kadarıyla daha kalabalık, daha özgüvenli, daha düzenli, daha coşkulu ve örgütlü bir halk  topluluğu oluştu burada.

Özellikle akşamları bu kalabalık daha da artıyor. O ilk günlerde oturma eyleminde polisin ite kaka aşağı sokağa sürdükleri insanlar artık daha güçlü.  Ama sabahın erken saatlerinde insan gücü en acil ihtiyaç  gözüküyor. Püskürtme, saldırılar genellikle sabah vaktinde oluyor KOS’a (Kuzey Ormanları Savunması) göre. Akşamları çok güzel bir tablo oluşuyor 3-4 günden beri. Herkes burada çoluk çocuk, genç, kadın yaşlı özellikle de gençler…

validebağ 9

Foto: Fatoş Çırnaz

Dün gece özellikle çok coşkulu bir halk vardı. Bir köşede KOS toplantısı yapılırken bir köşede atölye çalışması brandaların altıda sürüyor. Halihazırda çadırlar yok ama müzik var, atıştırmalık masaları(tertemiz örtülü), sıcak çay, kahve, ev yapımı kekler, börekler, kahvaltılklar, ışık tesisatı, mikrofon kurulumu, elişi bez afişler, pankartlar, “Direniş yerine gider” yazılı yönlendirme kartonları, bolca nezaket, paylaşım ruhu, “birlikte başarırız” havası, heyecan, yine bir olma hali var.

Melda Onur, İbrahim Kaboğlu, Arif Belgin genellikle buradalar. Bu arada avukat Gülsüm Özdemir  7.idare mahkemesinden düzeltilmiş yürütme kararını alamadı.

KOS’a göre İdare mahkemesindeki hakim,  “Cami engelleyen hakim” olmak istemiyor. Halbuki civarda 26 camii var (ki Üsküdar Belediyesi 2 camiyi satmış durumda). Prosedür uzayacağı için Arif Bey (Validebağ Gönüllülerinden) kaygılı. Hukuksal süreç tamamlanmadan hafriyat makinası geldi ancak alana sokulmadı. Fakat işin içine kötü niyet girerse hukuksuz inşaat başlar ve biter. “On binlerin burada olması  gerek; Gezi Parkı gibi” diyor Arif Bey.

Site sakinleri faydalandıkları sosyal tesislerden kayıtlarını sildirdiler. Gerekçeleri sosyal tesislerinin polis karakolu haline getirilmesi. Tuvalet ihtiyacı için bundan sonra komşular evlerini de açacaklar.

validebağ 10

Foto: Fatoş Çırnaz

İlk önce küçük bir kadın grubunun, semt sakinlerinin, Validebağ gönüllülerinin başlattığı; ama bugün gitgide büyüyen direnişin asıl amacı cami inşasına engel olmak değil. Bu canım koruda betonlaşmanın önüne geçilmesi.

Daha önceleri burası koskoca bir ormanmış. İlk günlerde korunun içinden geçerken, cıvıltılı şarkılarıyla kuşlar, kelebekler, kediler bana eşlik ettiler. Koşan, yürüyüş yapan, dinlenen insanlar da vardı. Hala sincapların, çeşitli canlıların evi burası ve ulu ağaçların tabi ki. Onların  yaşam hakkının  korunması, hiç olmazsa son kalan iki yeşil alandan biri olan Validebağ Korusunun koru olarak kalması çok önemli insanlar, çocuklar, hepimiz için.

Fatoş Çırnaz

 

 

Fatoş Çırnaz

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi
İstanbul İli Eş Sözcüsü

You may also like

Comments

Comments are closed.