Hafta SonuManşet

Gerçek Gıda’nın peşinde, hem Adana’da hem Mersin’de

0

Olmadı, yazamadım

Bugüne kadar olan her toplantıyı, her dersi, her gelişmeyi yazabilmiştim halbuki

Bu senenin başında başlamıştı her şey, o başlangıcı 15 Ocak’ta yazdığım, “Adana ve Mersin iki tam gün Buğday’ın ekolojik yaşam eğitimi ile yoğruldu”da anlatmışım

Peşine ÇEYO (Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu) girmiş sahneye ve peşpeşe buluşmaların her birini nakletmişim; “ÇEYO mesaisine Mersin’de başladı”, “Adana ikinci eğitim için ÇEYO öğrencilerini ağırladı” , “Mersin Kompostana Ekoyaşam Merkezi’nde “OT Şenliği”” yazıları ile

Derken yaz gelmiş okul dağılmış hatta mezun olmuşuz

Bu sene başında yeni mezunlar olarak aramıza yeni yol arkadaşlarımızı da katarak artık bilgilerimizi tohumumuza, toprağımıza yani aşımıza katmaya karar vermişiz.

Gerçek Gıda toplantılarının ikincisi Mersin Arslanköy Şaymana Konaklama Tesisleri'nde yapıldı

Gerçek Gıda toplantılarının ikincisi Mersin Arslanköy Şaymana Konaklama Tesisleri’nde yapıldı

İlk toplantı da kaçamamış kalemimden, 30 Eylül’de “Adana’nın iki köyünde hem Organik hem de Topluluk Destekli Tarım buluşması” başlığı ile paylaşmışım

Ama olmadı işte yazamadım henüz 19 Ekim’de Mersin’in yayla köylerinden Arslanköy’ün Şaymana Konaklama Tesisleri’nde gerçekleştirdiğimiz buluşmayı.

Sonra çözdüm ama işi. Ben diğer yazıları hep haber formatında kaleme almıştım. Kendimi gizleyerek, haber dilinde dile getirmiştim.  Ve fakat Şaymana’da şahit olduğumuz güzellik buna imkan vermiyordu belliki. “Sen konuş artık” diyordu kalemimi tutan elim, “Sen anlat”. Ve ekliyordu, “Belki ancak bu şekilde dile getirebileceksin 19 Ekim Pazar günü Şaymana’da olan biteni”

Şaymana’da kimler yoktuki

Buluşmaların Adana ayağını organize eden Sema ve Serdar İskit

Mersin ayağı düzenleyicileri Hanife Körünoğlu ve Elif Taştan

Gerçek Gıda toplantılarının organizatörleri soldan sağa: Hanife Körünoğlu, Serdar İskit, Sema İskit ve Elif Taştan

Gerçek Gıda toplantılarının organizatörleri soldan sağa: Hanife Körünoğlu, Serdar İskit, Sema İskit ve Elif Taştan

Şaymana’yı hayata geçiren Semra ve Deniz Yıldıran

Arslanköy’lü üretici Cem Özdemir

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İlker Taner Pırlak

Adana İl Tarım Müdürlüğü’nden İkbal Karabaş, Bünyamin Özkan, Ayşe Tatlı, Ayla Yıldız, Hacı Emir Kurt

Güler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler

Her toplantımızda bize engin toprak ve tohum bilgisi ile ışık tutan Alata’dan emekli ziraat mühendisi kompostanamız Huriye Kara

Ve diğer arkadaşlarımız, buluşmaya ilk defa katılanlar, yol boyunca yanımızda olanlar

Şaymana’nın avlusuna kurulmuş uzun masada kahvaltı düzeneği oluşturmuş, kısa kısa kendimizi tanıtmaya başlamışken vardım ayırdına bugünün farklı olduğunun

Artık bir şeyler yapmak isteyen bir avuç gönüllüden ibaret değildi topluluğumuz

İl Tarım Müdürlüğünden Belediyeye, Mersin Hal’inden Üreticiye, İşadamından Ziraat Fakültesi yeni mezununa üzerine titrediğimiz gerçek gıda alanının hemen hemen tüm aktörleri bizimle birlikteydi işte

15 Ocak’ta Buğday’ın attığı tohum sene bitmeden gövermeye başlamıştı

Huriye Hoca o kahvaltı masasında sözü aldığında imledi ilk olarak o günün değerini, toplantıya tesisin içinde devam ederken bir kez daha yineledi, “Bugün burada çok değerli bir şey paylaşıyoruz” diyerek. Günün heyecanından olsa gerek şalını unutup gittiğinde ve iki gün sonra benden almaya geldiğinde bir kez daha söylemekten alamadı, “Pazar günü çok güzeldi değil mi Alper? Sen ne düşünüyorsun” diye bana sormaktan kendini.

Düşündüğümü söyledim bende Huriye ablaya, “Ekilmiş bir toprakmışız gibi geliyor bana, sene boyu sürüldük, sulandık, güneşlendik. Şimdi ise filiz vermeye başladık”

şaymana 4...

Toplantıda IFOAM öncesi Sivil Konferans’ta da uygulanan Fishbowl yöntemi uygulandı

Şaymana’daki toplantıyı günün moderatörü ya da daha bize daha hoş gelen tabir ile söylersek kolaylaştırıcısı Serdar açtı. Sema ile daha yeni döndükleri IFOAM (Dünya Organik Kongresi) izlenmimlerini paylaştı katılımcılar ile. Bilge Çiftçi’den söz etti, IFOAM’ın İstanbul’a gelmesini sağlayan Victor Ananias’ı andı. Kongreye katılan dünyanın pek çok bölgesindeki deneyimleri paylaştı. Kongrenin ana sloganı, “Organik Köprüler Kurmak”ın bizim çalışmalarımızla ne denli örtüştüğüne işaret etti. Afyon Başmakçı’dan Veysi Amca’nın organik tarım utkusunun kendisini Japonya’lara kadar götüren hikayesini aktardı.

Dünyada gerçek tohumun neslinin tükenmesi tehlikesini dile getirdi ardından Serdar. Gerçek yani yerel tohumun patentlenmek istendiğini, yeni yeni kanunlarla şirketlerin ürettiği hibrid tohumların dayatıldığını anlattı. Ana akım medyada aksi bir görüntü yaratılmaya çalışılsada halen aile çiftçiliğinin yani küçük ölçekli çiftçiliğin dünya gıdasının %97’sini ürettiğini gıda tröstlerinin payının ise %2-3’lerde kaldığını belirtti.

Serdar İskit’ın IFOAM paylaşımının ardından Şaymana Tesisinin iç kısmına geçti tüm katılımcılar. Burada IFOAM öncesi gerçekleşen Sivil Forum’daki yöntem ile çalıştık. Önce 3 gruba ayrıldık. Her grubun yanıt bulması gereken iki soru vardı, “Neden buradayız?” ve “Bundan sonra nasıl hareket edeceğiz?”. 20 dakika içinde bu soruları tartışan her grubun sözcüsü sürenin sonunda Fishbowl yöntemi ile kendi grubundan çıkan görüşleri paylaştı. Fishbowl yöntemi, ön tarafa 3,4 sandalye konması ve her söz almak isteyenin yerinden kalkıp bu sandalyelere söz sırasına göre oturması ile hayata geçiyor. Ben ilk defa Şaymana’da şahit oldum ve toplantıya kattığı derinliğe binaen hakkını teslim etmek isterim.

İkinci oturumun ardından Şaymana’daki gerçek gıda toplantısı  her isteyenin eteğindeki taşı bu toplantı çerçevesinde dökmesinin arından sona erdi.

Ama ben hala emin değilim

Oldu mu, yazabildim mi?

#anavarrza

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.