EnerjiManşet

[Nükleersiz Türkiye için Kürekle Karadeniz] 70.Gün: Ereğli’yi geçtik istikamet Akçakoca

0

Sinop’ta, Karadeniz’de hatta Mersin’de, Akdeniz’de ve hatta hatta İğneada Marmara’da nükleere hayır diyenlerin ortak sesi olmak için sandalı ve küreği ile 70 gün önce Hopa’dan yola çıkan Hüseyin Ürkmez her kürek çekişte bu İthaka yolculuğunun son iskelesi olarak planlanan Ortaköy’e bir adım daha yaklaşıyor. Ürkmez ile dün telefonda konuştuk. Sesi ilk günkü kadar dinç, ilk kürek çekişinde olduğu kadar enerji dolu. “Bu kadar gün oldu, hiç mi hastalanmadın?” diyecek olduk, “Onlar bu yolculuğun sonuna ertelendi. Önümüzde yapılmasını engellememizin şart olduğu nükleer santraller var” diyerek cevapladı.

2 Kasım Pazar Günü Ortaköy

6 hüseyin...

Yeşil Gazete’den Pınar Demircan‘ın fikir annesi olduğu, Nükleersiz.org ve Yeşil Düşünce Derneği(YDD) tarafından organize edilen “Nükleersiz Türkiye için Kürekle Karadeniz” projesinde sona doğru hızla yaklaşılıyor. 70 gün önce Artvin Hopa’dan sandalı ile Karadeniz’e açılan Hüseyin Ürkmez ile ilgili size en son Amasra‘dan haber iletmiştik. Bugün ise Ürkmez, Akçakoca yolunda. Önündeki durakları da kendisine sorduk söyledi, “Sakarya nehrinin aktığı yer Karasu, daha sonraki gün Kefken, ardına Ağva, derken Şile, Riva, Beykoz ve 2 Kasım 2014 günü Ortaköy”

Ya hava bozarsa diyoruz Hüseyin’e, Ya sandalda beklenmedik bir arıza peydah olursa, Ya -Allah göstermesin- sağlığın bozulursa, aksi bir şey çıkarsa, sözümüzü bitirmeden “Hayır” diyor Hüseyin, “2 Kasım Pazar günü İstanbul’da olmak zorundayım, zorundayız. Biz bir söz verdik. Nükleer karşıtı aktivistleri, Türkiye’de nükleer istemeyen herkesi o gün Ortaköy’e davet ettik. Ben her şartı zorlayarak 2 Kasım Pazar günü Ortaköy Meydanı’nda beni bekleyenler ile buluşmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret göstereceğim”

Karadeniz Ereğli

Hüseyin Ürkmez'in 23 Ekim 2014 Perşembe sabahı itibarı ile izlediği rota ve bulunduğu güzergah

Hüseyin Ürkmez’in 23 Ekim 2014 Perşembe sabahı itibarı ile izlediği rota ve bulunduğu güzergah

Karadeniz Ereğli’yi soruyoruz Hüseyin’e. Orda kendisini Yakup Okumuşoğlu’nun karşıladığını. Saat 12:00 yerine 15:00’de Karadeniz Ereğli’ye varmasından ötürü kendisini karşılamak için gelen insanların bir bölümünün ayrılmak zorunda kaldığını iletiyor. Ereğli’de Bozhane Limanı’na gelen Ürkmez’i burada Çevre Platformu üyeleri karşıladı.

Peki biz seni son aradığımızdan beri nasıl geçti yolculuk diyoruz hemen yanıtlıyor, “Sizden sonra Filyos’a vardım. Herkes Kilyos ile karıştırıyor ama karışmasın Kilyos değil Filyos. 3 gün önce Filyostan yola çıktım, aynı gün akşama doğru Zonguldakta basın açıklaması oldu limanda beni karşılayan kalabalık bir nükleer karşıtı aktivist eşliğinde. Zonguldak’tan Kozluya geçtim, ordan sonraki uğrağım olan Ilıksu’da çadırda kaldım. Ilıksu’da sağolsun Ehl-i Keyif müessesinin sahibi Oktay bey beni ağırladı, Ilıksu’dan sabah erken 8’de çıktım yola. Karadeniz’de dağdan denize doğru sert bir rüzgar oluyor, ordan devam ettim. Nonstop Karadeniz Ereğli’ye geldim, 12:00’de diye anlaşmıştık Ereğli için ama 15:00’de ulaşabildim. Basından 1 kişi vardı. Yakup Okumuşoğlu ve Hanımı ile yemek yedik akşamüstü. Bu sabah (22 Ekim 2014 Çarşamba) 8’de Karadeniz Ereğli limanından yola çıktım. Alatlı’ya 2-3 saat, Akçakoca’ya ise 10 km  yolum var. Akçakoca’da Sinan beylere konuk olacağım, Sinan Bey, Giresun Ünye’deki gazeteye yazı yazıyor”

Hüseyin ile konuşmamızın ardından Karadeniz Ereğli’de kendisini ağırlayan ekoloji aktivistlerinin yakından tanıdığı Avukat Yakup Okumuşoğlu‘nu aradık ve hem Hüseyin’in nükleer karşıtı seyahatini hem de Karadeniz Ereğli’deki durumu sorduk kendisine.

Okumuşoğlu, “Nükleere Karşı Kürekle Karadeniz Çok Değerli Bir Eylem Yöntemi”

Avukat Yakup Okumuşoğlu

Avukat Yakup Okumuşoğlu

Karadeniz Ereğli’de şu an bir termik santral bulunmadığını belirten Okumuşoğlu. Yapımı gündemde olan bir termik santralinde ilgili şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle ÇED sürecinin durdurulduğunu kaydetti. Zonguldak Çatalağzı’nda ise 3 Termik Santral bulunduğunu aktaran Yakup Okumuşoğlu, bu üç santralin birisini devletin ikisini ise Eren Holdingin işlettiğini söyledi. Yeni bir tane santral yapılmasının gündemde olduğunu ve buna karşı dava açtıklarını da sözlerine ekleyen Avukat Okumuşoğlu, Çatalağzı’nda devlet tarafından işletilen santralin hiç arıtma sistemi barındırmadığını da vurguladı.

Hüseyin’in bize telefonda ilettiği, “Karadeniz turum boyunca özellikle Samsun Terme’de Rusya’dan hatta Çin’den bile kömür taşıyan gemileri limanda yük boşaltırken gördüm” sözünü kendisine aktardığımızda Okumuşoğlu, “Çin’in kendisinin kömüre ihtiyacı var ordan kömür taşındığını tahmin etmiyorum ama Rusya’dan hatta Güney Afrika ve Arjantin’den hem kömür hem de cüruf malzemesi taşıyorlar” şeklinde konuştu.

Nükleersiz Türkiye için Kürekle Karadeniz projesinden de bahseden Yakup Okumuşoğlu, “Hayranlık duyuyorum, çok değerli bir eylem yöntemi. Hopa’dan başlayıp Karadeniz’i katediyor Hüseyin Bey. Nükleere karşı bir ses çıkartırken Karadeniz’in biyolojik çeşitliliğine de şahit oluyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Hüseyin Ürkmez’i bu bağlantı üzerinden takip edebilirsiniz

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.